Filmovi Karla Valentina u zagrebačkom Goethe-institutu 29. i 30. siječnja

GOETHE-INSTITUT Inter Nationes Zagreb prikazat će 29. i 30. siječnja deset nijemih i zvučnih filmova Karla Valentina (1882.1948.), filmskoga pionira i svestarnog medijskog umjetnika, čije šaljive i duhovite filmske minijature i danas oduševljavaju kino publiku.

Karl Valentin, koji je već 1914. otvorio atelier za filmsko snimanje, najznačajniji je muenchenski scenski i filmski komičar 20-tih i 30-tih godina prošloga stoljeća.

Malo se njegovih filmova sačuvalo, a neki postoje tek kao fragmenti. Za umjetnikova života filmovi su mu rezani i zabranjivani.

Nijemi film ´Valentinovu svadbu´, nesuđeni njemački Chaplin, koji nakon izučena stolarskog zanata početkom prošlog stoljeća upisuje školu za komičare, snimio je prije prvoga Chaplinova filma.

Osim toga filma na programu zagrebačkoga Goethe-Instituta, 29. siječnja, bit će Valentinovi nijemi filmovi ´Veseli vagabundi´, ´Novi pisaći stol´, ´Karl Valentin i Liesl Karlstadt na ´Oktoberfestu´´ i ´Misteriji frizerskoga salona´, koji su snimljeni od 1913. do 1923.

Pet Valentinovih zvučnih filmova, nastalih od 1932. do 1936., bit će prikazano 30. siječnja - ´U foto atelijeru´, ´Proba orkestra´, ´Krizmanik´, ´U prodavaonici gramofonskih ploča´ i ´Nasljedstvo´.

Pročitajte više