FILMSKI KLASICI U NOVOJ SEZONI FILMSKOG CENTRA

Za novu sezonu, koja počinje 30. rujna ciklusima filmova Zorana Tadića i Jana Troella, Filmski centar je priredio brojne domaće i inozemne filmske klasike.

Sezonu u "Kinoteci" otvaraju filmovi "Ritam zločina" Zorana Tadića i "Tvoj život je ovdje" švedskog redatelja Jana Troella.

Filmski centar ove jeseni nastavlja ciklus filmova njemačkog redatelja Wima Wendersa, među kojima će biti "Pariz, Texas", "Nebo nad Berlinom" i "Buena Vista Social Club".

Od filmova švedskog redatelja Jana Troella prikazat će se, među ostalim, "Emigranti" i "Nova zemlja".,

Suvremeni bugarski film predstavit će se od 18. listopada s igranim, dokumentarnim i animiranim filmovima.

Među najavljenim ciklusima su i oni britanskog redatelja Mikea Leigha (prikazat će se i "Razgolićeni"), te Carola Reeda s "Trećim čovjekom", "Bjeguncem" i filmom "Zvijezde gledaju s neba".

Priređen je i ciklus poljskog redatelja Wojciecha Jerzya Hasa, u sklopu kojeg će se prikazati autorska verzija njegova remek-djela "Rukopis nađen u Zaragozi".

Do 16. prosinca, kraja prvog dijela nove sezone, prikazat će se i ciklusi hrvatskih redatelja Zorana Tadića te Zvonimira Berkovića.

Filmski centar najavio je i dvije izložbe - u Galeriji Miroslav Kraljević 20. listopada otvorit će se izložba fotografskih panorama Wima Wendersa, koja u Zagreb dolazi iz Sydneya, a nakon Zagreba odlazi u Boston, Washington i Lille te u "Mimari" 1. prosinca izložba "Treći čovjek" iz Beča.

Pročitajte više