Financial Times: Pitanje je hoće li Hrvatska u lipnju završiti pregovore

NAKON što je jučer Reuters objavio citat europskog diplomata u kojem on navodi da je "gotovo nemoguće" da Hrvatska u lipnju završi pregovore s EU, danas je i Financial Times stavio pod upitnik kraj pregovora do sredine ove godine.

"Hrvatska ulaže napore kako bi ostala u okviru postavljenih rokova za dovršetak pristupnih pregovora s EU-om u lipnju, ali izvješće Europske komisije i izjave nekih dužnosnika u Bruxellesu stavljaju njezin trud pod znak pitanja", piše Financial Times. Dodaje se kako se Hrvatska bori za završetak pregovora do lipnja, kako bi u EU ušla 2013. godine, ali da u isto vrijeme se bori sa predodžbama da nije učinjeno dovoljno u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa.

Uhićenje Sanadera kao dokaz borbe protiv korupcije

FT ističe kako je izvješće EK iz ovom mjeseca kalendar ulaska stavilo pod znak pitanja. Pišu da hrvatske dužnosnike frustrira što iz Bruxellesa dolaze najave da bi Hrvatsku mogli zadržati globalni problemi imigracije, pitanje romske manjine u središnjoj Europi, izbjeglice iz sjeverne Afrike i zakašnjelo primanje Bugarske i Rumunjske u schengensku zonu.

S druge strane, hrvatski dužnosnici tvrde kako ima konkretnih dokaza o napretku po pitanju korupcije te ističu uhićenje glavnog izvršnog direktora Ine, bivšeg premijera, potpredsjednika Vlade i ministra obrane. Predsjednik Josipović je FT kazao da Hrvatska nadvladava svoju kompleksnu prošlost i korupcijske probleme te je sada konačno zaslužila postati punopravnom članicom EU. Tvrdi da imamo problem korupcije pod kontrolom te da ni predsjednik, niti premijer kao ni stranke ne mogu preokrenuti taj trend.

EU traži da se slučajevi korupcije završe prije kraja pregovora

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak je u razgovoru za list kazao da nema mnogo zemalja koje bi potencijalno bile spremne suditi svojim bivšim premijerima. Bruxelles s druge strane traži da slučajevi korupcije na visokoj razini budu završeni prije nego Hrvatska završi pristupne pregovore.

Pročitajte više