Finska: pregovori o Acehu vode se u konstruktivnom duhu

Indonezijska vlada i pobunjenici iz Pokreta za slobodni Aceh (GAM) nastavili su u utorak u "konstruktivnom duhu" mirovne pregovore u Helsinkiju, temeljito proučavajući prijeporan status "posebne samouprave" koji nudi Jakarta.

"Pregovori su se nastavili u dobrom ozračju i u konstruktivnom duhu i doista smo optimisti", kazala je Maria-Elena Cowell, službena predstavnica CMI-ja (Inicijativa za rješavanje krize) koja je organizirala pregovore.

Posrednik u pregovorima je bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari koji je i direktor CMI-ja.

Kako navodi službeni promatrač koji je htio ostati anoniman, čini se da je GAM smanjio svoje zahtjeve u svezi s autonomijom. "Možete izvući zaključak iz činjenice da se pregovori nastavljaju", rekao je za AFP.

CMI je izjavio da su na dnevnom redu razgovora u utorak bili "pokrajinski izbori, sudjelovanje u političkom životu i ljudska prava".

No premda je ton između dviju strana u Finskoj pomirljiv, na terenu se sukobi nastavljaju. Indonezijska vojska je u utorak zaprijetila pobunjenicima odmazdom ukoliko pregovori ne uspiju.

"Dobro je što mirovni napori trenutno idu u dobrom smjeru. No ne bude li uspjeha nećemo oklijevati da poduzememo odlučne mjere protiv separatista", upozorio je zapovjednik oružanih snaga, general Endriartono Sutarto, kako prenosi službena agencija Antara.

Bahtiar Abullah, službeni predstavnik GAM-a opetovao je u Helsinkiju da separatistički pokret zagovara primirje, priznavši da je "stanje na terenu zasad vrlo loše".

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više