Flego: Suradnja u CEEPUS-u za Hrvatsku je odlična vježba za bolonjski proces

MINISTAR znanosti i tehnologije Gvozden Flego ocijenio je danas da je za Hrvatsku suradnja u Srednjoeuropskome programu razmjene za sveučilišne studije CEEPUS-u odlična vježba za ulazak u procese harmonizacije europskoga visokog školstva utvrđene Bolonjskom deklaracijom.

Nove mogućnosti suradnje u okviru CEEPUS-a Hrvatska je dobila i današnjim ´stavljanjem´ potpisa na novi ugovor CEEPUS II koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2005.

Taj ugovor potpisan je danas u Zagrebu nakon devetoga susreta zajedničkog odbora ministara CEEPUS zemalja - Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, održanoga 8. i 9. ožujka u hotelu Sheratonu.

´Novi ugovor za hrvatsku stranu znači i sadržajno ispunjenje programa razmjene, ali je isto tako i odlična vježba za ulazak u bolonjski proces i europske standarde´, izjavio je novinarima ministar Flego nakon svečanosti potpisivanja Ugovora CEEPUS II.

Flego je rekao da sva hrvatska sveučilišta mogu ravnopravno sudjelovati u CEEPUS programima, ali je dodao kako sada ne može točno reći u kojoj mjeri sveučilišta i koriste te mogućnosti.

Ministar Flego istaknuo je da za Hrvatsku danas potpisani ugovor znači i puno veće mogućnosti suradnje sa CEEPUS zemljama, odnosno znatno veću razmjenu nastavnika i studenata.

Dodao je da će zato do početka 2005., kada će i stupiti na snagu novi ugovor, Hrvatska trebati obaviti i sve potrebne pripreme. Nakon 1. siječnja 2005. bit će mogući i zajednički programi te dodjeljivanje zajedničkih diploma, rekao je Flego.

Izvijestio je da su na zagrebačkome susretu ministri i visoki dužnosnici zemalja članica CEEPUS-a posebice razgovarali o izradi zajedničkih poslijediplomskih studija što je ´vrlo pogodno za male i ne previše bogate zemlje´. Tako bi i Hrvatska mogla na različitim specijalističkim poslijediplomskim studijima u zemljama članicama CEEPUS-a nadoknađivati manjak vrlo specijaliziranih obrazovnih programa, rekao je.

Bolonjska deklaracija zajednički je dokument koji su 19. lipnja 1999. potisali ministri 29 europskih zemalja, a kojim se do 2010. želi potići sustav europskoga obrazovanja s prepoznatljivim i usporedivim akademskim stupnjevima. Hrvatska joj je pristupila 18. svibnja 2001. i time se obvezala da će visoko školstvo do 2010. uskladiti s načelima utvrđenim u toj deklaraciji.

Pročitajte više