Folklorni ansambl "Lado" predstavio nagrađene albume

ANSAMBL narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" predstavio je albume folklorne i duhovne glazbe za koje je dobio tri ovogodišnje diskografske nagrade "Porin".
O nagrađenim albumima, za koje je na današnjoj konferenciji za novinare rečeno da je struka prepoznala njihovu kvalitetu, ali i da u javnosti nisu imali adekvatan odjek, govorili su umjetnički ravnatelj ansambla Ivan Ivančan, producent Branko Meglajec, te autori albuma Božo Potočnik i Vid Balog.

Za album "Na zelenom travniki" ansambl "Lado" dobio je "Porine" u kategoriji najboljeg albuma i najbolje izvedbe folklorne glazbe. Album donosi hrvatske narodne jačke, pjesme iz Gradišća, a autor mu je dirigent Božo Potočnik. Uz autentične hrvatske popjevke uvrštene su i one koje nose stilska obilježja drugih kultura koje su Gradišćanski Hrvati usvojili.

Album "Raspelo", s 19 korizmenih napjeva kajkavskih krajeva, nagrađen je "Porinom" u kategoriji duhovne glazbe. Autori tog albuma su Dražen Kurilovčan i Vid Balog.

Ansambl je album "Raspelo" 15. ožujka predstavio i Hrvatima u Gradišću, na plesnom koncertu u Velikom Borištofu u Austriji.

Nagrađeni albumi su antologijska izdanja koja zaslužuju veću pažnju javnosti jer spašavaju glazbenu baštinu, čija je izvedbena i produkcijska razina izuzetno visoka, rekao je Božo Potočnik.

Dodjela nagrade "Porin" održala se 16. ožujka u Opatiji, u sklopu Dana Hrvatske televizije.

Ravnateljica "Lada", Ivana Lušić, najavila je da će taj ansambl uskoro početi snimanje emisija o korizmenim običajima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Umjetnički rukovoditelj Ivan Ivančan predstavio je dosadašnju bogatu diskografsku produkciju "Lada" - 10 CD-ova sa svjetovnim skladbama i pet s pučkim duhovnim pjesmama.

"Lado" je u protekle 53 godine, koliko postoji, nastupao je na najpoznatijim koncertnim i kazališnim pozornicama diljem svijeta te je stekao brojne poklonike među glazbenom kritikom i publikom.

Pročitajte više