Foto: Južnoafrička Republika slavi 20 godina od oslobođenja Nelsona Mandele

U JUŽNOAFRIČKOJ Republici traje višednevna proslava u povodu dvadesete obljetnice oslobađanja Nelsona Mandele iz zatvora, što je označavalo kraj apartheida.

U glavnome gradu Cape Townu mnoge su slavne osobe ovih dana posjetile zatvor u kojem je Mandela proživio zadnje mjesece svoje 27-godišnje zatvorske kazne koja je okončana 11. veljače 1990. godine. Većinu vremena je Mandela proživio iza rešetka zatvora na otoku Robben na obali Cape Towna i u zatvoru Pollsmoor.

Obilazak u znak sjećanja je značio šetnju od vrata zatvora Victor Verster, gdje danas stoji Mandelin kip s podignutom i stisnutom šakom, baš kao što ju je držao i nakon izlaska iz zatvora prije 20 godina kad je pozdravljao svoje sljedbenike.

Mandela pušten zbog pritisaka sa svih strana

Mandela, koji je napunio 91 godinu, nije obišao zatvorske ćelije u kojima je boravio, ali će se večeras pridružiti državnom vrhu na proslavi koju organizira sadašnji predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma. "Pokušavamo mu priskrbiti što više mira tijekom dana da bi večeras bio odmoran i spreman na govor", rekao je njegov unuk Mandla Mandela.

Južnoafrička vlada je, pod utjecajem unutarpolitičkih, ali i pritisaka međunarodne zajednice, 1990. godine odlučila na slobodu pustiti najpoznatijega borca protiv režima rasnih podjela. Istovremeno, tad je ukinuta i zabrana rada Afričkog nacionalnog kongresa čije vodstvo je Mandela preuzeo 1991. godine, prenose svjetski mediji.

Mandela je postao predsjednik Južnoafričke Republike 1994. godine, a s te pozicije je odstupio 1999. godine kad je vodstvo stranke i države prepustio svojem nasljedniku Thabu Mbekiju.

Pročitajte više