FOTO Migranti u Belgiji štrajkaju glađu, neki si zašili usta

Foto: Epa

STOTINE MIGRANATA u Belgiji već više od mjesec dana štrajkaju glađu, a ovoga tjedna su si neki od njih zašili usta te u sebe unose samo tekućinu. Drugi pak ne mogu ustati jer im je organizam preslab.

Migranti su štrajk glađu započeli u svibnju na dva sveučilišta i u crkvi u Bruxellesu kako bi ukazali na problem dobivanja dokumenata i prava boravišta. Naime, neki od njih već desetljeće žive i rade u Belgiji, a još uvijek nemaju legalan status, piše Sky News.

Bez službene dokumentacije nisu u mogućnosti pristupiti pogodnostima koje imaju stanovnici Belgije, poput zdravstvene zaštite.

"Ako riješimo papire onima koji štrajkaju glađu, što ćemo dobiti?"

Procjenjuje se da na prosvjedima sudjeluje između 200 i 400 migranata.

Državni tajnik za migracije i azil Sammy Mahdi kazao je kako je potrebno poboljšati sustav prijava, ali da se to može teško postići rješavanjem pojedinačnih slučajeva.

"Migranti kažu da ih u Belgiji ilegalno živi 150.000. Ako riješimo papire onima koji štrajkaju glađu, što ćemo dobiti? Kakav bi bio rezultat? Tjedan dana kasnije imate još 200, pa 2000, 20.000 ljudi koji bi učinili potpuno istu stvar. Na taj se način ne može riješiti problem", rekao je Mahdi.

Pročitajte više