FOTO Pogledajte nevjerojatnu snimku divovske pomrčine na Jupiteru

Foto: NASA

NASA-ina svemirska letjelica Juno snimila je ogromnu sjenu koju je na Jupiter bacio njegov vulkanski aktivan mjesec Io (Ija).

Ako bismo stajali, odnosno letjeli (i to preživjeli) unutar tamnog kruga koji se prostire nad Jupiterovim oblacima, doživjeli bismo potpunu pomrčinu Sunca koja nalikuje onoj na Zemlji.

Česte pomrčine na Jupiteru

Pomrčine su mnogo češće na Jupiteru nego na našem planetu jer se radi o velikom tijelu koje ima mnogo prirodnih satelita - mjeseci. Uz to, za razliku od većine ostalih planeta u našem Sunčevom sustavu, Jupiterova os nije jako nagnuta u odnosu na svoju orbitu pa Sunce nikad ne odstupa od Jupiterove ekvatorijalne ravnine (+/- 3 stupnja). To znači da Jupiterovi mjeseci redovito uzrokuju pomrčine na svom matičnom planetu tijekom cijele godine, piše NASA.

Plinoviti Jupiter ima puno prirodnih satelita ili mjeseci, otkriveno ih je ukupno 79. Najveći od njih su galilejanski sateliti koji nalikuju malim planetima, dok su mjeseci iz skupine Ananke ili iz skupine Amalteja mala tijela nepravilnog oblika.

Galilejanski sateliti su: Io (Ija), Europa, Ganimed i Kalisto.

Jupiterov mjesec Io

Divovska sjena

S obzirom na to da je letjelica Juno u trenutku snimanja bila vrlo blizu Jupitera, udaljena od njega samo 7862 kilometara, uspjela je uhvatiti prekrasnu fotografiju pomrčine na Jupiteru. Snimila je divovsku sjenu promjera oko 3600 kilometara, što je otprilike promjer Ija, s time da izgleda mnogo veća u odnosu na Jupiter zbog pozicije letjelice.

Io je samo malo veći od našeg Mjeseca koji je širok oko 3475 kilometara. Zemlja je, za usporedbu, promjera od 12.750 km. Io je inače poznat po svojim brojnim aktivnim vulkanima.

Ova divovska pomrčina snimljena je 11. rujna 2019. dok je letjelica Juno izvela 22. bliski prelet pored Jupitera, a obradio ju je Kevin M. Gill, građanin znanstvenik.

Pročitajte više