"Fraktura" objavila romane Ante Tomića i Christiana Ostera

NOVI roman Ante Tomića "Ništa nas ne smije iznenaditi" i hrvatski prijevod francuske književne uspješnice "Moja kućna pomoćnica" Christiana Ostera objavljeni su danas u izdanju nakladničke kuće "Fraktura" iz Ivanca.

Ante Tomić, autor knjige "Što je muškarac bez brkova", koja je do sad objavljena u sedam izdanja, u novom se romanu bavi tipičnom muškom pričom - služenjem vojnoga roka.

Radnja je smještena u stražarnicu na jugoslavensko-albanskoj granici polovicom 80-ih godina 20. stoljeća. U središtu priče su nesretnici zarobljeni u neljudskom stroju armije komunističke diktature, regruti očajni bez ljubavi.

Ante Tomić (Split, 1970.) završio je studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zadru, a radi kao novinar u "Jutarnjem listu". Do sada je objavio zbirku priča "Zaboravio sam gdje sam parkirao" (1997.), roman "Što je muškarac bez brkova" iz 2000. (po kojem je napravljena istoimena kazališna predstava) i knjigu feljtona "Smotra folklora" (2001.).

Roman "Moja kućna pomoćnica" prati 50-godišnjeg Jacquesa, koji nakon prekida dugogodišnje veze čezne za mladom kućnom pomoćnicom Laurom. Pun erotskih aluzija, roman uvlači čitatelja u psihu dvoje ljubavnika koji to ne mogu biti jer ih veže tek strah od samoće.

Christian Oster (1949.) zvijezda je suvremene francuske književnosti. Nakon što je za roman "Mon grand appartement" primio uglednu nagradu Prix Medicis, romanom "Moja kućna pomoćnica" (1999.) osvojio je francuske top ljestvice. "Moja kućna pomoćnica" doživjela je i filmsku verziju u režiji Claudea Berrija.

Od 1989. do danas Oster je objavio devet knjiga, prevedenih, među ostalim, na njemački, engleski, španjolski, talijanski, poljski.

Knjigu "Moja kućna pomoćnica" prevela je s francuskog Ursula Burger.


Pročitajte više