Francuske vlasti istražuju tvrdnje da su tijela donirana znanosti ostavljena da trunu

Screenshot: YouTube/France 3 Grand Est

FRANCUSKE vlasti istražuju navode da su tijela donirana znanosti na Sveučilištu Paris-Descartes ostavljena da trunu i da ih jedu štakori, priopćilo je pariško tužiteljstvo.

O incidentu je prvo u studenome prošle godine izvijestio magazin L'Express, a zatim je pokrenuta istraga. List je naveo da se posmrtni ostaci tisuća ljudi koji su ih donirali za istraživanje nalaze u groznim uvjetima u Centru za donacije tijela (CDC) Sveučilišta Paris-Descartes, piše The Guardian.

Inspekcija zabilježila ozbiljno kršenja profesionalne etike

L'Express je opisao kako su tijela samo pobacana jedna na druge na gomili s odrezanim glavama na podu te da cijeli prizor nalikuje na masovnu grobnicu. Neki dijelovi tijela se raspadaju, a drugi leže kako bi ih jeli štakori.

Do sada je podneseno gotovo 80 žalbi, a dodatna otkrića natjerala su francusku vladu da naloži zatvaranje centra i u sveučilište uputi administrativnu inspekciju. Inspekcija je u lipnju priopćila da je na sveučilištu zabilježen "ozbiljno kršenja profesionalne etike" pri upravljanju CDC-om.

Centru za donacije tijela otvoren je 1953. godine te je u to vrijeme bio najveći te vrste u Europi. Sve do zatvaranja, svake godine je zaprimao stotine doniranih tijela.

Pročitajte više