Francuska pokreće istragu protiv kardinala koji je priznao da je zlostavljao curicu

Foto: EPA

FRANCUSKE vlasti otvorile su istragu protiv jednog od najviše pozicioniranih članova francuske Katoličke crkve, koji je priznao da je seksualno zlostavljao 14-godišnjakinju dok je prije više od 30 godina bio župnik, prenosi CNN.

Francuski kardinal Jean-Pierre Ricard (78) napisao je šokantnu izjavu u kojoj priznaje da je zlostavljao 14-godišnju djevojčicu. Eric de Moulins-Beaufort, predsjednik Biskupske konferencije Francuske, njegovo je priznanje pročitao tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak u Lourdesu. Kardinal je u izjavi napisao da je njegovo ponašanje bilo "za svaku osudu" i da zna da žrtva zbog njega trpi "ozbiljne i trajne posljedice".

Ricard je djevojčicu zlostavljao prije 35 godina, a kazao je da je od žrtve i njene obitelji tražio oprost. Najavio je da se sada planira povući kako bi molio. Danas su iz tužiteljstva u Marseilleu priopćili da su otvorili preliminarnu istragu protiv kardinala.   

Kardinalovo priznanje šokiralo je mnoge katoličke biskupe diljem Francuske, tvrdi Moulins-Beaufort. O seksualnom zlostavljanju unutar crkvenih redova opet se priča, a tom problemu svjedoče i brojna detaljnija izvješća nastala kroz više desetljeća. Crkva se s ovim problemom još uvijek nije sustavno pozabavila, a često je ovakve slučajeve pokušala i zataškati. 

Izvješće iz 2021. otkrilo je da su pripadnici katoličkog svećenstva u Francuskoj tijekom posljednjih 70 godina seksualno zlostavljali oko 216.000 maloljetnika. Po izvješću, Crkva je učestalo štitila počinitelje, a žrtve pozivala na šutnju. Papa Franjo je u rujnu rekao da će na sebe preuzeti zadatak čišćenja Katoličke crkve od seksualnog zlostavljanja, za koje je tada rekao da se "više ne događa" i to baš zahvaljujući njemu.

Pročitajte više