Francuska priprema veliku privatizaciju državnih firmi

Foto: Hina/ EPA

FRANCUSKA vlada najavila je prvi krug privatizacija u mandatu predsjednika Emmanuela Macrona a prihode planiraju koristiti za financiranje novog fonda za inovacije i za smanjenje javnog duga.

Prema nacrtu zakona objavljenom u utorak navečer, vlada namjerava smanjiti udjele u operateru zračne luke Aeroports de Paris, monopolistu za igre na sreću Francaise des Jeux i energetskoj grupi Engie.

Vrijednost smanjenja udjela nije objavljena a zakon bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine.

Ministar gospodarstva Bruno Le Maire kazao je da je procijenjena vrijednost državnih udjela 15 milijardi eura i da će većina prihoda od privatizacije biti usmjerena u državni fond za promicanje inovativnih tehnologija.

U prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji Macron je obećao da će država uložiti 10 milijardi dolara u nove tehnologije poput umjetne inteligencije i robotizacije.

"Prelazimo s menadžerskog na pristup baziran na ulaganjima u budućnost", izjavio je Le Maire u danas objavljenom razgovoru za list Les Echos.

Francuski predsjednik dao je zeleno svjetlo za prodaju strateške imovine koja je dosad smatrana previše osjetljivom da bi pala u privatne - i još k tome strane - ruke.

Tako se poznati francuski proizvođač vlakova Alstom spaja s njemačkim Siemensom koji će postati njegov glavni dioničar.

Talijanski brodograditelj Fincantieri preuzeo je pak kontrolu nad velikim brodogradilištima na zapadu Francuske, koja ipak ostaju pod snažnim državnim nadzorom.

"Cilj je redefiniranje uloge francuske države u ekonomiji", naglasio je u intervjuu francuski ministar.

"Vlasnički udjeli nisu jedini instrument putem kojeg država može utjecati na sudbinu poduzeća", dodao je.

Francuske su vlade u proteklih 20 godina pojačanim tempom prodavale velike francuske kompanije poput France Telecoma, banke Credit Lyonnais, avioprijevoznika Air France i operatera autocesta, napominje AFP.

Država još drži udjele u vojnoj industriji

Država još drži udjele u vojnoj industriji, nuklearnim elektranama i drugim granama teške industrije koje je Pariz obećao zadržati jer ih smatra važnim za nacionalnu sigurnost i suverenitet.

Tako trenutno drže 50,6 posto udjela u Aeroports de Paris, vlasniku i operateru pariških zračnih luka Charles de Gaulle, Orly i Le Bourget.

Ministar gospodarstva naglasio je da će vlada prije prodaje Francaise des Jeux postrožiti zakone o kockanju. Državni udio u toj tvrtki iznosi 72 posto.

U siječnju prošle godine prodano je 4,1 posto udjela u energetskoj kompaniji Engie kako bi država pomogla u financiranju posrnule nuklearne tvrtke Areva. Tom je prodajom vlasnički udio države sveden na 28,7 posto.

Francuska je i dalje najveći dioničar u Engieju, najvećem neovisnom proizvođaču električne struje u svijetu i vodećem uvozniku ukapljenog prirodnog plina.

Prihodi od novog ciklusa privatizacije bit će upotrijebljeni i za smanjenje javnog duga. Francuski je državni proračun bio uravnotežen dalekih 70-ih godina prošlog stoljeća a danas je dug gotovo izjednačen s vrijednošću BDP-a.

Europski propisi pak definiraju plafon duga iskazanog udjelom u BDP-u na 60 posto.

Pročitajte više