Francuske škole zastavama EU-a protiv rasizma

FRANCUSKE škole izvjesit će zastavu Europske unije pokraj nacionalne zastave u sklopu kampanje borbe protiv jačanja rasizma i antisemitizma kod mladih, kazali su u utorak francuski dužnosnici.

´Odlučili smo da te dvije zastave trebaju biti izvješene na školama. Moramo početi sa simbolima´, rekao je zamjenik francuskog ministra obrazovanja Xavier Darcos pred Nacionalnom skupštinom.

Darcos je kazao kako se vlada nada da će zastupnici obilaziti škole u svojim izbornim jednicama i djeci držati predavanja o građanskim vrijednostima.

Vlada desnog centra pokrenula je prošlog mjeseca u školama kampanju jačanja tolerancije u strahu da bi rat u Iraku mogao još više pojačati napetosti između muslimana i Židova u Francuskoj.

Većina francuskih škola trenutačno nema izvješenu nijednu zastavu, ni francusku ni europsku.

Odnosi između muslimanske i židovske zajednice, od kojih je svaka najveća te vrste u Europi, zategnuti su zbog nedavnog bliskoistočnog nasilja.

Vođe francuske židovske zajednice, koja ima oko 650.000 pripadnika, optužuju francuske vlasti da okreću leđa valu antisemitizma među useljenicima iz bivših francuskih kolonija u sjevernoj Africi koji se kreće od verbalnih uvreda do napada na židovsku imovinu.



Pročitajte više