Francusko zdravstveno tijelo savjetuje da cjepivo prvo dobiju domovi umirovljenika

Foto: EPA

FRANCUSKO najviše zdravstveno savjetodavno tijelo (HAS) reklo je u ponedjeljak kako preporučuje da cjepivo protiv covida-19, kad stigne u zemlju, najprije dobiju domovi umirovljenika i njihovo osoblje.

HAS je predložio provedbu u fazama i na dobrovoljnoj osnovi, kao u mnogim drugim zemljama.

Nakon domova, u drugoj fazi će se cijepiti stariji od 65 godina

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošli tjedan da bi se cjepiva mogla početi primjenjivati ​​već krajem godine u Francuskoj, ako ih odobre regulatorna tijela.

Nakon domova umirovljenika, koji u Francuskoj obuhvaćaju oko 840.000 ljudi, druga faza bit će usmjerena na osobe starije od 65 godina i više, kao i na neke zdravstvene radnike, rekao je HAS.

Slijedile bi tri sljedeće faze kojima bi bile obuhvaćene osobe s kroničnim bolestima poput dijabetesa, zatim stručnjaci koji rade u izloženim uvjetima pa odrasli bez kroničnih bolesti.

"Ove će se preporuke razvijati dalje kada budemo imali više podataka. Pozivamo na cijepljenje na dobrovoljnoj osnovi", rekao je novinarima čelnik HAS-a Dominique Le Guludec.

Vlada će uskoro detaljno objasniti kako će se provesti cijepljenje

Francuska vlada sljedećih dana trebala bi detaljno objasniti kako se provodi njena kampanja cijepljenja.

Europska unija do sada je osigurala poslove s tvrtkama Sanofi i GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, AstraZeneca, CureVac, Pfizer i BioNTech, kao i Modernom.

Od oko 1.9 milijardi doza za koje se očekuje da će u ovoj fazi nabaviti EU, Francuska želi osigurati oko 295 milijuna doza.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više