Fritzl, koji je 24 godine silovao kćer, bit će premješten sa psihijatrije u zatvor

Foto: Profimedia

Austrijski suci presudili su da Josef Fritzl (89), koji je svoju kćer držao zatočenu 24 godine, silovao je tisuće puta i s napravio joj sedmero djece, može biti premješten iz psihijatrijskog pritvora u obični zatvor, objavio je sud.

Ova odluka suda posljednja je u pravnom sporu o budućnosti austrijskog monstruma Fritzla.

"Više ne postoji opasnost da Fritzl počini teška kaznena djela"

Državni sud u gradu Kremsu rekao je u priopćenju da se Fritzl može premjestiti jer više ne predstavlja onu vrstu opasnosti koja zahtijeva njegovo držanje u psihijatrijskom pritvoru, piše AP. Odluka se temeljila na saslušanju s Fritzlom 30. travnja, kao i na izvješćima forenzičkih i psihijatrijskih vještaka.

"Zbog Fritzlove napredujuće demencije i tjelesnog propadanja, psihijatrijski pritvor više nije potreban zbog njegovog kombiniranog poremećaja osobnosti jer više ne postoji opasnost da Fritzl počini teška kaznena djela", rekao je sud.

Sud je rekao da Fritzl može biti premješten u zatvor na 10-godišnje probno razdoblje, ali da ne može biti potpuno pušten iz pritvora. Tužitelji su uložili žalbu na raniju odluku u siječnju da se Fritzl može premjestiti u redovni zatvor, a obje strane također imaju pravo žalbe na posljednju odluku.

Čudovište iz Amstettena

Zločin Josefa Fritzla izašao na vidjelo 2008. godine, a 2009. godine osuđen je na doživotni zatvor zbog počinjenja incesta, silovanja, prisile, lažnog zatvaranja i zarobljavanja svoje kćeri te ubojstva iz nehata jednog od svojih malodobnih sinova.

Fritzl je postao poznat kao "Čudovište iz Amstettena" po gradu u sjevernoj Austriji u kojem je 1984. zatvorio svoju tada 18-godišnju kćer u zvučno izolirani podrum svoje kuće.

Tijekom iduće 24 godine više puta ju je silovao i s njom dobio sedmero djece, od kojih je jedno umrlo.

Pročitajte više