Fuchs i pristaše gube živce: Pročitajte pismo sindikalca studentskoj aktivistici

U BORBI protiv akademske zajednice koja se usudila usprotiviti zakonima o visokom obrazovanju, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zajedno s Nezavisnim sindikatom znanosti sve više gube živce. I Ministarstvo i sindikat ovih dana zatrpavaju redakcijske adrese nizom priopćenja kojima je cilj zastrašiti štrajkaše, a najnovije u nizu je pismo sindikalnog povjerenika NSZVO-a Predraga Markovića studentskoj aktivistkinji Andrei Milat koji je objavio H-alter. Pismo joj je upućeno osobno, e-mailom na službenoj listi fakulteta za studente.

Na pitanje smatra li i dalje takvu komunikaciju primjerenom, Marković je za H-alter odgovorio niječno. "Prenaglio sam, i zatim se u novom e-mailu ispričao kolegici. Ne znam je li prihvatila ispriku, nije mi odgovorila".

Andrea Milat kazala je kako joj Predrag Marković nije poslao nikakav novi e-mail niti joj se ispričao.

Pismo profesora Markovića kolegici Andrei Milat prenosimo u cijelosti:

Poštovana kolegice Milat,

oprostite, ali nisam uočio da ste naveli iti jedan članak zakona na kojem temeljite svoje lucidne opservacije! Mislite da to nije za studentsku populaciju? Možda čl. 49 ? Da, uistinu štetno za našu mladost i bolje je to skloniti od njihovih očiju. Osim toga ono što ne piše nigdje - linearni model - ne znači da se ne može pojaviti! Logično. Zar uistinu mislite da bi ovaj, ili bilo koji ministar, mogao izigrati temeljne članke zakona na takav način?

Dakle da ne dužim. Od samo "vjernice", koja ima puno povjerenja u pravnike, očito ste u međuvremenu i sami stekli neke proročke sposobnosti, pa vam oni nisu više potrebni. Zašto? Zato jer u zakonima vidite i ono što ne piše, a ISTINA, ono što ne piše stvarno bi se moglo i dogoditi! Tako smo došli do konačnog prosvjetljenja! Aleluja!

Ipak, mislim da jedino u toj vašoj logičnoj jednadžbi nedostaju dvije bitne stvari:
1. natalni horoskop ministra Fuchsa i 2. natalni horoskop nacrta zakona (ako ne znate Zagreb-Gradec, 21.VI. u 13. sati u upućeni saborsku proceduru)! Mislim da kada to uvrstite u vaše objašnjene onda će stvar biti bezgrešna! Nema sumnje da će potvrditi sve vaše opravdane strahove!

Iskreno samo jedna stvar me buni. Kako ste se to od pravovjerne "vjernice" i sami počeli baviti nadri-pravništvom? Ili je to samo obična EZOTERIJA? Ako je tako onda preporučan Hladno pivo! Možda još bolje - ISTINU! Znate to vam je jako ljekovita biljka i ne šteti čak ni u ogromnim količinama!

Na kraju - neka mi oproste svi koji misle da je ovo neprimjereni način ophođenja, pa i vi kolegice Milat, ali, vjerujte, ja se zalažem samo za MALO ZDRAVOG RAZUMA!

Ako nas to napusti neće nam pomoći nikakvi zakoni! Ni vama ni meni.

Srdačan pozdrav,
Predrag Marković

PS. Možda ste u pravu što se tiče izvanrednih studenata, no koliko sam shvatio ne li određuju i danas njihov status fakulteti? Mislim kako će ih "oguliti" i na koji način? Ili mislite da to ipak taj prljavi posao treba umjesto nas obaviti Ministarstvo? Da stvarno ste u pravu. I njih treba zaštititi. Samo od koga?


U nastavku pročitajte pismo koje je razjarilo profesora Markovića:

Poštovani profesore i još poštovanije kolegice i kolege studenti,

uistinu u zakonu piše da će se upis pokrivati od novca poreznih obveznika iz javnog proračuna, međutim, to je samo upis, odnosno prvi semestar. Ono što nam svi zagovaratelji zakona ne kažu su sljedeće točke:

1. ovi zakoni nam pokušavaju podvaliti linearni model pod potpuno javno financirano obrazovanje. Sve odredbe dotičnih prijedloga zakona kažu da će se "besplatno" zadržavati prema određenim kriterijima. Problem je upravo u tim kriterijima: a) oni se donose pravilnikom koji se može mijenjati iz godine u godinu. pravilnik je podzakonski akt koji se donosi/mijenja na razini sveučilišta ili ministarstva. b) kriteriji će se ravnati prema izvrsnosti, ne prema socijalnim kriterijima. c) doći će do naplaćivanja po visokim cijenama ECTS bodova ili će doći do bacanja studenata na izvanredne studente (to su oni koji nemaju nikakva socijalna prava).

Linearni model znači da ukoliko imate manje od 60 bodova, svaki bod vam se naplaćuje. Ove je akademske godine donesena odluka da je 1 ECTS bod na FFZGu 100 kn. (tu smo odluku uspjeli dosada ukinuti dva puta već, na vama je da se izborite za svoje i generacije koje dolaze iza vas).

od 60-45 bodova plaća se linearno.
niže od 45 bodova plaća se puna školarina ili vas se baca na izvanredno. Iako FFZG nema opciju izvanrednog studiranja, mnogi drugi fakulteti imaju. Institucija (pravna) koju opisujem već postoji na Politologiji i redovno se koristi upravo na način na koji sam opisala. Ukupno u državi 30 posto studenata izvanredno studiraju. Zakon ne predviđa zakonska ograničenja visine školarine/upisnine za izvanredne studente. Isto tako Zakon ne predviđa zakonska ograničenja visine cijene ECTS bodova!

Problem s konceptom izvrsnosti je da je apsolutno socijalno neosjetljiv. Naime, sva istraživanja koja postoje dokazuju da je uspjeh u školi izravno vezan sa socioekonomskim statusom obitelji. Duže studiraju i lošije ocjene imaju djeca iz višebrojnih obitelji, djeca iz obitelji s nižim socioekonomskim statusom, te studenti koji rade. Ovi zakoni kažnjavaju upravo tu skupinu ljudi. Drugim riječima, lakše će biti izvrsni oni sa boljom socioekonomskom situacijom kod kuće.

Hvala vam puno svima na čitanju,
Jedan svijet jedna borba obrazovanje nije na prodaju!

Pročitajte više