Fukuyama tvrdi da više neće glasovati za Busha

ČUVENI američki neokonzervativni politički analitičar Francis Fukuyama izjavio je u razgovoru koji su u ponedjeljak objavila austrijska glasila, da neće glasovati za Georgea W. Busha u studenom zbog njegove politike u Iraku.

"Ne, više neću glasovati za njega. Bushova je vlada od Iraka načinila utočište za teroriste, a jedini je rezultat njegove strategije porast terorističke prijetnje", kazao je Fukuyama za austrijski tjednik Profil.

Bivši savjetnik Ronalda Reagana za vanjsku politiku, koji se u svijetu proslavio 1989. godine esejom o "kraju povijesti", tvrdi da ne razumije "zašto se Bushova administracija toliko trudi da od bivših saveznika načini neprijatelje".

Fukuyama, koji je 2000. podupro kandidaturu republikanca Busha, ipak kaže da će "teško" glasovati za demokrata Johna Kerryja kojeg smatra "slabićem" i "oportunistom".

Francis Fukuyama, pročelnik katedre za međunarodnu političku ekonomiju na sveučilištu Johna Hopkinsa u Washingtonu, smatra se jednim od vodećih imena zapadne konzervativne misli.



Pročitajte više