Fumić predložio preimenovanje Saveza antifašističkih boraca u Savez antifašista RH

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA) Ivan Fumić na današnjoj je sjednici predsjedništva predložio da se ta udruga preimenuje u Savez antifašista Republike Hrvatske, što je izazvalo različite reakcije članova. L

Dio članstva zagovara preimenovanje jer je udruga sve starija pa bi se tim potezom, ocjenjuju, omogućilo većem broju mladih da se uključi u njezin rad, dok protivnici smatraju da bi udruga time izgubila borački identitet. Stoga je formirana radna skupina koja će do skupštine udruge razmotriti sve prijedloge.

Na sjednici predsjedništva istaknuto je nezadovoljstvo položajem boraca Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u društvu te je zatražena saborska rasprava o tom pitanju i prijam kod premijera Ive Sanadera.

Ako se to stanje u dogledno vrijeme ne promijeni, te ako ih Sanader ne primi, SABA namjerava to pitanje internacionalizirati, posebice preko svojih međunarodnih veza i članstva u međunarodnim veteranskim organizacijama, rečeno je na sjednici.

Kako se danas moglo čuti na sjednici predsjedništva SABA, borci NOB-a žele se izjednačiti u pravima s hrvatskim ratnim vojnim invalida Domovinskog rata te riješiti pitanje trajnog finaciranja rada svoje udruge.

(Hina) xaš yaz

Pročitajte više