G7 pozvale zemlje proizvođače nafte na povećanje proizvodnje

SEDAM najrazvijenijih zemalja na svijetu u završnoj izjavi, nakon sastanka svojih ministara financija održanog u nedjelju, pozvalo je zemlje proizvođače nafte na povećanje proizvodnje u nastojanju da obore cijene sirove nafte koje su prošli tjedan dosegle najvišu razinu u posljednjih 21 godinu.

U neuobičajeno izravnoj izjavi G7 je ustvrdio da bi niže cijene nafte pogodovale svjetskom gospodarstvu, napomenuvši da je povećanje proizvodnje nafte nužno kako se ne bi ugrozio proces "brzog oporavka" svjetskog gospodarstva.

"Proces oporavka napreduje brzo. Globalni gospodarski rast 2003./2004., iznosio je 4,25 posto, što je najviše u posljednjih 15 godina", kaže se u izjavi ministara financija, prvoj nakon 2000., u kojoj se zahtijeva povećanje proizvodnje nafte, čija cijena, ističe se, mora pratiti gospodarski razvitak.

U izjavi je pozdravljena najava Saudijske Arabije o povećanju proizvodnje nafte za dva milijuna barela na dan, koju je iznijela u subotu na sastanku OPEC-a u Amsterdamu.

Najava Saudijske Arabije već je u ponedjeljak donijela i prve konkretne rezultate, jer je nafta u SAD pojeftinila za gotovo cijeli postotak.

Sastanak ministara financija Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD održan je u sklopu priprema za summit G8, na kojem će im se pridružiti i Rusija, od 8. do 10. lipnja u SAD.

Pročitajte više