Galbraith: Cilj Oluje nije bio progon Srba

DRUGOG dana svjedočenja, bivši veleposlanik SAD-a u RH Peter Galbraith, tijekom protuispitivanja Grega Kehoea, odvjetnika Ante Gotovine, kreirao je preokret u suđenju hrvatskim generalima. Nekoliko je puta rekao da Oluja nije pokrenuta s ciljem progona Srba. Kaže i da je očekivao da će većina Srba otići, a da će ih se, možda vratiti tek 20 posto.

"Bili smo svjesni da će doći do humanitarne krize u Krajini, ali to bi svakako bilo manje zlo nego što bi se dogodilo da su Srbi zauzeli Bihać i ubili 32 tisuće ljudi, što smo očekivali nakon pada Srebrenice", rekao je Galbraith.

Opovrgnuo je kanadske generale UN-a koji su ranije svjedočili rekavši da nije bilo nekontroliranog granatiranja Knina: "UN je bio zabrinut zbog granatiranja, oslanjajući se na ono što im je rekao pukovnik Leslie. No UN-ovci su bili ograničeni u kretanju, a mi smo zahvaljujući posebnim odnosima s hrvatskim vlastima imali slobodu kretanja i za vrijeme vojne operacije. Tri američka tima su ustanovila da granatiranjem nije kršeno humanitarno pravo".

Galbraith je, na pitanje obrane generala Gotovine, posvjedočio kako prvih dana Oluje nije bilo većih povreda ljudskih prava. 

"U prvim fazama operacije Oluje nije bilo velikih povreda međunarodnog humanitarnog prava. Međutim, nakon toga je bilo," rekao je Galbraith.

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj kazao je kako ne zna tko je sudjelovao u tim zločinima, a po njegovim saznanjima nije bilo ozbiljnih napora hrvatskih vlasti da to stanje stavi pod kontrolu.

Tuđman je bio spreman za postizanje mirnog rješenja

Obrana je danas osporavala navode haškog tužiteljstva kako je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, odbio mirovnu reintegraciju okupiranih područja. Branitelj Greg Kehoe na početku protuispitivanja bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj, Petera Galbraitha, istaknuo kako je hrvatsko pristajanje na washingtonske sporazume i promjena politike prema BiH dokaz volje kako je hrvatski državni vrh bio spreman za postizanje mirnog rješenja u reintegraciji okupiranih područja Hrvatske.

Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević donosio je odluke za krajinske Srbe, potvrdio je u protuispitivanju Galbraith. Dodao je je Milošević odbio dati potporu postignutom dogovoru na sastanku Galbraith-Babić, jer je odbio sastati se s predstavnikom Sjedinjenih Država u Beogradu. Tuđman je s druge strane sumnjao u Babićevu sposobnost osiguranja suglasnosti ostalih krajinskih vođa, a sljedeće jutro započela je operacija Oluja, napomenuo je Galbraith.

Podsjetimo, Galbraith je jučer optužio tadašnji hrvatski državni vrh kako je zakonima i propisima praktički onemogućio povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku nakon Oluje.

B.V.
Foto: HRT

Pročitajte više