Gay Pride Zagreb: "Da ili ne ´pederizaciji´ Hrvatske?"

ŠARENA povorka boraca protiv diskriminacije, izolacije, neprihvaćanja i nasilja prema homosekusalnim, biseksualnim, transrodnim, interseksualnim i queer osobama, krenula je danas točno u podne od Trga maršala Tita. U prvim redovima povorka je ove godine imala i nekoliko političara.

Incidentnih situacija ove godine bilo je, kako kažu sudionici, puno manje nego prijašnjih godina. To je, u neku ruku, i razumljivo, budući da je zagrebačke špicere ove subote na Cvjetnom trgu, gdje je povorka i završila svoje malo putovanje od zagrebačkog HNK do centra grada, zamijenila čitava vojska specijalaca s kacigama, oklopima i ostalom opremom.

Policija je u blizini kipa bana Josipa Jelačića pronašla nekoliko "Molotovljevih koktela", pripremljenih, pretpostavlja se, kako bi bili bačeni na sudionike povorke. No, nekoliko je mladića na vrijeme privedeno, te nitko nije ozlijeđen. Jedan je mladić, tvrde iz organizacije, dobio bocom u glavu. "Policija to, kao i obično, tretira kao tuču, ali prema našim saznanjima, radilo se o sudioniku naše mirne povorke, koji nije izazivao nikakve incidente", kažu iz organizacije.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić jedina je hrvatska političarka koja je subotnje poslijepodne odlučila provesti s onima koji se smatraju marginaliziranima od strane društva. Osim nje, povorci su svoju podršku dali i Gianpaulo Silvestri, prvi talijanski senator koji se javno deklarirao kao homoseksualac. Podršku borcima za prihvaćanje različitosti pružila je i Helena Štimac Radin, predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova.

Negodovanje zbog povorke Zagreb Pridea, ove godine organiziranog na temu "Vidljivost - pravo na javnost" prije nego je povorka i krenula, pred zagrebačkim HNK otvorila je Ana Lučić protestom i tvrdnjama da je Zagreb Pride nešto nedopustivo. Sudionici Pridea na njezine se opaske nisu previše obazirali, jer "na homofobne ispade svoje najdraže luzerice na hrvatskoj političkoj sceni, a koju teško da se može nazvati političarkom", su već, kažu, navikli.

Vesna Pusić o Kovačevićevu homofobnom istupu u Saboru: "Njega promatram kao sociološku anomaliju, ne kao nekoga tko ima mišljenje"

Vesna Pusić, jedina predstavnica hrvatske politike na Gay Prideu, kaže kako je isti ove godine bio puno ležerniji u odnosu na protekle godine.

"Na prvim Prideovima, prije četiri ili pet godina, bilo je puno žešće, tada je trebalo puno više hrabrosti za istupanje u javnost na ovakav način. Sada se treba još oduprijeti tih nekoliko luđačkih reakcija, a incidenata ove godine, u odnosu na prošle, gotovo da i nije bilo", kaže Pusić.

Upitana o nedavnom istupu bivšeg zastupnika HKDU-a Ante Kovačevića koji je nedavno u Hrvatskom saboru izvrijeđao homoseksualni par koji je u Sabor ušetao, kaže:

"Kao prvo, ne znam po kojoj logici je Kovačević uopće ušetao u Sabor i što je tamo imao tražiti. Kao drugo, ja njega promatram kao neku sociološku anomaliju, a ne kao nekoga tko ima mišljenje", kaže Pusić, te nastavlja kako nazvati Kovačevića "gospodinom" smatra pretjerivanjem.

Upitana o tome boji li se gubitka političkih bodova od strane "moralnog dijela" hrvatske javnosti koji se ovakvim istupima protivi, Pusić kratko odgovara: "Jedino čega se bojim u politici je da zbog pretjeranog kompromiterstva na kraju izgubite stav. Ja svoj stav imam".

S obzirom na to da su sudionici Pridea u hrvatskoj javnosti još uvijek predmetom osude, pa samim time i oni koji ih podržavaju, smatra li se hrabrom osobom jer se odlučila na ovakav "rizičan" istup? "Ne smatram se hrabrom osobom, smatram se normalnom". Ukidanje svakog kriterija diskriminacije, pa tako i ovog, vodi ka jednakopravnom tretiranju ljudi, kaže Pusić, te postavlja pitanje: "Otkud ste sigurni da upravo vi sutra nećete biti žrtvom diskriminacije?".


Ida Prester: Dio moje obitelji volio bi da nisam u povorci

Ida Prester, televizijska voditeljica i glazbenica, jedna od najpoznatijih boraca za prava homoseksualaca u Hrvatskoj, koja je s grupom Lollobrigide danas nastupila na Cvjetnom trgu, kaže kako bi veliki dio njezine obitelji želio da se ne bavi borbom protiv diskriminacije homoseksualaca.

"No, kada bih se svima išla ulizivati bavila bih se hrvatskom politikom, a ne ovim što radim", kaže Ida te nastavlja: "Kada sam izlazila danas iz auta, vlasnik jedne birtije vidio me kako vadim neke rekvizite za paradu i zaprijetio mi da mi je bolje da me ne vidi u blizini svog kafića. Ja sam mu odgovorila da mu je bolje da ga ne vidim u blizini ´mojih´ na Cvjetnom trgu. Sad po povratku mogu očekivati izgreban auto", sa smiješkom kaže Ida. Osim Ide, na pozornici su zapjevali i neki od najpoznatijih hrvatskih transvestita, među njima i popularna Anđa iz Malnarove "Noćne more".

Viktor Zahtila, iz organizacije Iskorak, osvrnuo se pak na one članove homoseksualne zajednice koji nisu željeli sudjelovati u povorci. "Oni bi se najradije zatvorili u svoja četiri zida, boje se boriti za svoja prava", kaže Zahtila te dodaje kako je uvjeren da će na večerašnjem gay partyju biti dvostruko veći broj ljudi, nego ih je bilo u današnjoj povorci.

U odnosu na prošle godine, ovogodišnji Gay Pride brojio je, kaže, puno manje sudionika: "Ove godine u povorci je bilo oko 250 osoba. Prijašnjih godina bilo je ih je puno više, samo iz razloga što su se dovozili autobusi stranaca koji su sudjelovali u istoj. Ove godine većina sudionika dolazi iz Hrvatske".

U Zagrebu je, nastavlja Zahtila, ipak puno veća tolerancija prema pripadnicinma homoseksualne zajednice, nego u provincijama, gdje je atmosfera puno negativnija: "U provincijama je strašno, puno je nasilnije. Svakodnevno zaprimamo pozive maloljetnika koji su istjerani iz domova jer su homoseksualci, pa nas pitaju imamo li nekakav smještaj za njih, a mi ga, na žalost, nemamo".

"Hrvatice i Hrvati, recimo ´ne´ pederizaciji Hrvatske"

Zagrebački Cvjetni trg gotovo svake subote mjestom je održavanja raznih manifestacija, mini koncerata i zabavnih događanja, a slično je trebalo biti i ove subote. No, jedina razlika između događaja organiziranih za "obične građane" i ovoga organiziranog danas, bio je u ogradi koja je štitila sudionike Pridea od nepoželjnih reakcija na ono za što se bore i u rijeci policije koja je danas preplavila centar hrvatske metropole. Rijetki su se građani usudili ući unutar ograde, gdje su se sudionici Pridea družili uz pripremljen zabavno-glazbeni program. No, zato ih je veliki broj stajao izvan ograde, gdje su, iz znatiželje koju je ipak trebalo zadovoljiti, promatrali te "neobične" ljude koji se vesele zavijeni u zastave duginih boja.

Prizori koji bi možda najbolje mogli opisati atmosferu i reakciju nekih građana na sudionike Pridea bili bi, između ostalih, onaj djevojčice koja vuče oca za rukav jer želi vidjeti "maškare", a on joj odgovara da "neće gledati pedere" ili prizor muškarca koji je svoj stav "protiv pedera" odlučio iskazati malim performansom, pa je držeći cvijeće u ruci i simulirajući da mu je to spolni organ, članovima povorke dobacivao: "Hoćete k..? Evo, ja ću vam ga dati!".

Neki su djelili letke s napisima "Hrvatice i Hrvati, recimo ´ne´ pederizaciji Hrvatske", u kojima od političkih predstavnika traže da se zaustavi takav "antiobiteljski pohod nasilnika i čudovišta". Nedaleko Cvjetnog trga, kršćanska skupina od desetak sudionika pjevala je kršćanske pjesme i djelila letke u kojima piše kako "Bog voli homoseksualce, želi ih u svojoj obitelji i želi nastaniti svog Duha u njima", ali isto tako želi da ga "homoseksualci prestanu zanemarivati" i da "prije nego što bilo što učine sami, dođu k Njemu takvi kakvi jesu". "Tek potom slijedi avantura i borba u kojoj se ispravljaju "krive Drine" putem Božje ljubavi i obnove u njihovom životu", piše u letku kojega je spomenuta skupina dijelila prolaznicima.

Ipak, većina građana nije se previše obazirala na mini koncert održan na Cvjetnom trgu, sudionike povorke udostojili bi tek s pokojim znatiželjnim pogledom, a onda bi se vratili svom poslu, razgovorima i ispijanju jutarnje kave.

Branka Suvajac
Foto:Hrvoje Pilić

Pročitajte više