Gdje će glasati Niko i Robert Kovač?

GDJE će nogometna braća iz dijaspore glasati, nije poznato. Dramatična informacija kako će Niko Kovač i njegov brat glasati u Zaprešiću, a ne u dijaspori, nije potvrđena, a moguće da slavna nogometna dijasporska braća imaju imenjake u tom gradu.

Naime, stranke od ovih izbora imaju uvid u popise birača, kako bi se spriječile manipulacije s mrtvima, dvostrukim glasačima i slično. Jedna je od tih stranaka uočila da izvjesni Niko i Robert Kovač imaju adresu u Zaprešiću, zbog čega je za njih predviđeno da biraju između kandidata prve, a ne jedanaeste izborne jedinice, iliti da "odluče u Hrvatskoj".

Niko u Salzburgu, Robert u Dortmundu

Međutim, kako nam je objasnila Suzana Jašić iz GONG-a, stranke nemaju na uvid JMBG birača, nego samo njihova imena i prezimena, te adresu, tako da jedan od ovih Kovača može biti 18-godišnjak, a drugi 81-godišnjak, a, kako ne piše ni zanimanje, ova dvojica mogu biti kumovi s placa. Tako da se ova "potvrđena informacija iz izvatka iz popisa birača" svela na dokaz da nogometaši imaju imenjake u Zaprešiću, jer su ,kako tvrde u HDZ-u, na popisu u dijaspori.

"Nakon današnje utakmice Niko i Robert Kovač se vraćaju u svoje matične klubove, u Salzburg i Dortmund, a u gradovima gdje su im klubovi bit će i u nedjelju, na dan izbora. Niko Kovač prijavljen je u Salzburgu, a Robert u Dortmundu, a ondje su i njihova biračka mjesta", spremno je na upit o braći iz dijaspore odgovorio glasnogovornik HDZ-a, Mladen Pavić.

Jesu li zaista na popisu u Salzburgu, odnosno Dortmundu, saznat ćemo uskoro.

A.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više