Hoće li Hrvatska biti sedma? U ovih šest zemalja ženu bi radije pustili da umre nego da pobaci

Foto: Index/UN

SANJA OREŠKOVIĆ, supruga premijera Tihomira Oreškovića, podržala je u subotu inicijativu "Hod za život", koja se protivi pobačaju. Orešković je tako svoj prvi javni istup u Hrvatskoj posvetila promoviranju kampanje protiv prava žena na izbor. Zanimljivo je napomenuti iz kakvog je okruženja Sanja Orešković preselila u Hrvatsku, odnosno kakvi zakoni reguliraju pobačaj u Kanadi - gdje je sa suprugom i aktualnim premijerom živjela dugi niz godina.

Upravo je Kanada jedna od nekoliko zemalja koja uopće nema kazneno-pravnih restrikcija po pitanju abortusa. Zakon protiv abortusa prvi je put u Kanadi liberaliziran 1969. godine, a Vrhovni sud te zemlje potpuno ga je stavio van snage 1988. godine.

U samo šest zemalja na svijetu pobačaj je potpuno ilegalan

Prema podacima UN-a, tijekom 2013. godine, 97 posto zemalja dopuštale su izvođenje pobačaja kako bi se spasio život majke, dok je u dvije trećine zemalja pobačaj bio dopušten kada je majčino psihičko ili fizičko zdravlje bilo ugroženo. Svega 50 posto zemalja dopuštalo je izvođenje pobačaja u slučajevima silovanja, a samo jedna trećina zemalja dopušta pobačaje iz ekonomskih ili socijalnih razloga.


Samo Čile, Vatikan, Dominikanska Republika, El Salvador, Malta i Nikaragva imaju potpunu zabranu pobačaja, odnosno radije bi pustile ženu da umre nego joj dopustile da pobaci.

Najrestriktivniju politiku što se tiče pobačaja ima područje Oceanije, a potom Afrika, Latinska Amerika i Karibi. Svega šest posto vlada Oceanije i Afrike i svega 12 posto vlada Latinske Amerike i Kariba dopuštaju izvođenje pobačaja na zahtjev majke. 18 država u Africi, 12 u Aziji, 8 u Latinskoj Americi i 8 u Oceaniji dopušta pobačaj kako bi se spasio život majke.

U Europi najliberalniji zakoni


S druge strane, najliberalnije zakone po pitanju pobačaja imaju Europa i Sjeverna Amerika, gdje čak 73 posto zemalja dopušta pobačaje na zahtjev majke.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 2008. godine je u svijetu provedeno 43.8 milijuna pobačaja, što je neto manje nego 1995. godine, kada je provedeno 45.6 milijuna pobačaja.

Broj pobačaja koji se izvode u svijetu iz godine u godinu je u padu, a kako navodi UN u svom izvješću, većina nesigurnih pobačaja izvodi se u zemljama s restriktivnim zakonima. Prema procjenama UN-a, u tim zemljama godišnje zbog komplikacija tijekom pobačaja umre čak 47.000 žena.

Malta jedina europska zemlja koja potpuno brani pobačaj

Malta je jedina država Europe u kojoj se zbog pobačaja može završiti u zatvoru. U Sjevernoj Irskoj i Irskoj pobačaj je dozvoljen samo u slučaju da trudnoća predstavlja prijetnju po život trudnice. Na Cipru, u Poljskoj, Španjolskoj i Portugalu pobačaj je dozvoljen u slučaju silovanja, incesta ili u slučaju malformacija fetusa. Švedska je najliberalnija i prekid trudnoće u njoj je dopušten do 22. tjedna uz odobrenje liječnika. Velika Britanija, Finska, Italija, Luksemburg i Nizozemska su među najliberalnijim zemljama, koje dopuštaju pobačaj iz socijalnih, ekonomskih ili obiteljskih razloga.

Prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koji je na snazi u Hrvatskoj, prekid trudnoće se može izvršiti do isteka deset tjedana od dana začeća. Nakon isteka deset tjedana od dana začeća, prekid trudnoće može se izvršiti samo po odobrenju komisije, a pod uvjetima i po postupku utvrđenima istim zakonom. Prekid trudnoće ne smije se izvršiti kad se utvrdi da bi mogao teže naručiti zdravlje žene. Prekid trudnoće se vrši na zahtjev trudne žene. Uz zahtjev za prekid trudnoće koji podnosi maloljetnica, koja nije navršila 16 godina života, potreban je i pristanak roditelja ili staratelja uz suglasnost organa starateljstva.

Pročitajte više