Što rade veliki domoljubi dok Agrokor propada?

Foto: FaH

NEĆU vas zamarati s dugogodišnjom kronologijom afere Agrokor, suhoparnim bankarskim izvješćima, pravnim tumačenjima, bulažnjenjem političara i apokaliptičnim opisima gospodarskih posljedica po Hrvatsku. Sve se zna potanko i svi su sve znali još za vrijeme premijera Tihomira Oreškovića početkom 2015. "od banaka, Državnog odvjetništva i hrvatske vlade", kako tvrdi guverner HNB-a Boris Vujčić.

Rasplet je jednostavan do boli.

Prema međunarodnom pravu i dobrim ekonomskim običajima, Agrokoru slijedi stečaj u kojem će Todorić vjerovnike namiriti osobnom imovinom ili dokapitalizacija ako bankari procijene da postoji poslovni potencijal koji će im osigurati povrat sredstava. Ako je uprava Agrokora lažirala financijska izvješća o poslovanju kako bi ostvarila državnu potporu uz pomoć svog štićenika ministra financija Zdravka Marića, tada još i trebaju kazneno odgovarati s prijetnjom osude na predviđenu kaznu "od pet do deset godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja". Sve preostale opcije su kupovanje vremena u javnosti kako bi se pronašao model u kojemu bi posrnulu privatnu tvrtku država prinudno spasila novcem poreznih obveznika.

Maske su spale, hladni cerek se razotkrio.

Kolinda u mjesec dana uspjela promucati par rečenica o Agrokoru

No, više od aktera aktualne političke drame koji bi trenutno izdali "brata po mjenici" i sve državne tajne samo da se riješe odgovornosti, zanimaju me političke posvuduše čiji je nestanak s javne scene upadljiv poput punog Mjeseca. Predsjednica Kitarović, "kontroverzna hrvatska Marina Le Pen" kako su bez ustručavanja okarakterizirali švedski mediji, uspjela je nakon pet dana shoppinga haljina boje marelice u Stockholmu, provjere dometa topničkih projektila na Premanturi i beznačajnog susreta s mađarskim predsjednikom, jučer promucati par rečenica o Agrokoru. Računam da je bila sva u šoku jer je naglo otkrila da obitelj Todorić već godinama živi u Kulmerovim dvorima. Kad još čuje da Slovenci i Srbi spremaju zakon kojim će spriječiti Agrokor da isisava novac iz Mercatora ili Dijamanta, odlučna kao uvijek, smijenit će njihove predsjednike pod odmah jer ugrožavaju hrvatsko gospodarstvo.

Sudac Mislav Kolakušić i docentica Pravnog fakulteta u Zagrebu Jasnica Garašić danima upozoravaju stručnu javnost, uključujući i Ustavni sud, o pravnoj neodrživosti Lex Todorića, ali nitko od njih da prstom makne ili pogleda sadržaj zakona koji prijeti izazvati višemilijunski teške tužbe stranih dobavljača. Državno odvjetništvo od svih mogućih izvida u Agrokoru, na sva medijska zvona slavodobitno je proširilo optužnicu protiv Saše Sauche, iako da bilo koga uloviš lasom u Saboru, pronašli bi dovoljno dokaza za par težih optužnica od Sauchinih.

Recimo, kod predsjednika Sabora Bože Petrova koji primi izvješće obavještajnih službi o Agrokoru pa podnese kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića kao "običan građanin". Kao, Todorić je trenutno omraženi lik iz najgorih priča o kapitalističkom izrabljivanju pa je to javnosti prihvatljivo, ali to ne mijenja činjenicu da je riječ o zlouporabi ovlasti u političke svrhe kako bi se MOST izvukao neoštećen iz cijele priče, iako je participirao u obje vlade koje su nezakonito honorirale Agrokor.

I naravno, prema Murphyjevom zakonu prema kojem "sve što je može poći po zlu, može krenuti još i gore", javio nam se neobično uzoriti kardinal Josip Bozanić nakon višemjesečne šutnje i potpuno odvojen od stvarnosti, četvrt sata kao vječnost dugačkih na hrvatskoj dalekovidnici bez veze lupetao o trenutno deplasiranoj Deklaraciji o zajedničkom jeziku i predstojećoj Invaziji Borgova, Klingonaca & krvoločnih Prečana.

Država kao dobar, loš i naš gospodar

I pustimo sad Plenkovića  koji "rješava probleme" za koje je prije mjesec dana tvrdio da ne postoje, prešutimo Ruse koji su "prijateljski raspoloženi prema Hrvatskoj", iako vire iz svakog vlasničkog lista i posvemašnju zablenutost premijera na logično novinarsko pitanje kako je moguće da je državna uprava odlično rješenje za Agrokor kad je decidirano tvrdio u javnosti kako je "država loš gospodar"?

Čovjek je pod stresom, tko će pamtiti sva ta sranja koje je izgovorio? Dobar, loš, naš gospodar - isti kurac.

Istini na volju, sjeća se da je s Junckerom u Rimu dva sata razgovarao o krizi u Hrvatskoj i "obojica su se složila da je situacija pod kontrolom". Kako se ne bi složio, Juncker se budi i liježe s Hrvatskom u mislima, poznat je po tome.

Zaboravimo i te silne rodijake Mariće koji jedan drugom ne vjeruju niti decimalu oko financijskih izvješća, Vrdoljaka koji se ponaša kao da je HDZ-ov ministar gospodarstva u sjeni, Bernardića koji se javlja šifriranim lapsusima na crveni telefon samopomoći u "kritičkom stožeru SDP-a" ili Bulja koji opservacije prikana Mate s jutarnje rakije prepričava u Saboru kao vrhunske teorije zavjere na djelu svježe pristigle iz State Departmenta.

Zaboravimo ih kao što su oni zaboravili Viadukt, Borovo, Rafineriju Sisak, most na Čiovu i sve hrvatske probleme čim je trebalo vlastito dupe spasiti.

No, ne zaboravimo niti sve one silne pro life udruge koje "vode borbu" za nerođene s pripremljenom bianco krštenicom dok živi umiru od neimaštine, sjetimo se braniteljskih zdrugova koji su plinskim bocama "uvjeravali narod" da će mu poteći med i mlijeko čim HDZ stupi na vlast, srednjostrujaških medija koji se i danas na naslovnicama zdušno čude kineskim investitorima jer prodaju dioničke pakete Agrokora po 20 posto nominalne vrijednosti u trenutku kad poslovna budućnost sugerira blistavu obnovu i razvoj. Glupi Kinezi, jedino znaju petarde raditi, kao što su i Rusi znali samo votku piti, a sad im hrvatska vlada kazačok pleše na stolu.

Svi su oni dobrano suodgovorni "za držanje lojtri" sustavu koji im je odgovarao jer ih je financijski i politički podržavao. Dok je Todorić bika ljubio u čelo, oni su mu rep držali. Sad bi se najrađe od govana odmakli, džaba im posao, smrad ih odaje.

Juhuuu, ide Uskrs, Plenković nas akcijski voli


Srećom ili nesrećom, ovisi o perspektivi, sad će nastupiti Uskrs. Ima dovoljno budala koji će na poziv Plenkovića ili Vidakovićke kupiti brazilsku šunku i poljska jaja na akcijskoj prodaji u Konzumu jer to shvaćaju kao pitanje političke pravovjernosti i izravno ugroziti ostale male trgovačke lance, otići blagosloviti uskršnji doručak u Crkvu koja potrebitima nudi jeftinu političku demagogiju umjesto namirnica za gladnu obitelj i moliti Boga za još jedan rat u kojemu će se obračunati s mitskim bićima poput orjunaša, jugoslavenčina i bezbožnika.

Na njih računaju vladajući dok "rješavaju probleme" prevarenih, opljačkanih, izlihvarenih i umornih od lažnih "Plenkovićevih sela".

Jer, oni vas vole toliko snažno da će istisnuti dušu iz vas. I prodati vam je nazad po diskontnoj cijeni, šahovnica uključena.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više