Gen. Franks opovrgava proglašavanje bilo kakve stanke u napredovanju

Zapovjednik angloameričkih snaga u Zaljevu, američki general Tommy Franks, odbacio je u nedjelju izvješća o proglašavanju stanke u napredovanju koalicijskih snaga prema Bagdadu.

"To jednostavno nije istina", rekao je Franks novinarima u svom stožeru u Kataru.

"Vojno djelovanje nastavlja se. Nastavlja se na sjeveru, nastavlja se na zapadu i oko samog Bagdada", rekao je.

Opovrgnuo je i izvješća o žestokom iračkom otporu i gerilskim napadima koji prekidaju opsrkbu vojnika u središnjem Iraku.

"Opskrba se kreće i svaki dan svjedocima smo sve veće i bolje povezanosti naših snaga i lokalnog stanovništva", rekao je.

Vojnicima jedne američke postrojbe južno od Bagdada navodno je kazano da će stanka u njihovom djelovanju trajati 35 do 40 dana zbog problema s opskrbom s juga i jakog iračkog otpora. U subotu se govorilo o stanci od najviše šest dana, što je Pentagon također oštro opovrgnuo.

General Franks kazao je također da su koalicijske snage u nedjelju uništile jedan "velik teroristički položaj" na sjeveru Iraka.

"Koalicijske snage u posljednjih su 48 sati napale i uništile jedan velik teroristički položaj", rekao je.

Nije kazao o kojoj je terorističkoj skupini riječ, no u tom području djeluje Ansar al-Islam s nekoliko stotina uglavnom kurdskih boraca. Washington tu skupinu optužuje za povezanost s terorističkim morežom al-Qaidom.

Upitan bi li rat u Iraku, koji je ušao u svoj 11. dan, mogao potrajati do ljeta, Franks je odgovorio: "To se nikada ne zna".

Pročitajte više