General Kujat: Ulazak u NATO cilj za cijelu naciju

SJEVEROATLANSKOM savezu ne pristupa samo vojska već na ostvarenju tog cilja mora raditi cijela nacija, rekao je u ponedjeljak predsjedavajući Vojnog Odbora NATO-a general Harald Kujat sažimajući rezultate razgovora vođenih u Zagrebu.

NATO-ova generala, koji se novinarima obratio u zagrebačkoj zračnoj luci po završetku jednodnevnog posjeta, primili su predsjednik Republike Stjepan Mesić, voditelj izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić te u MORH-u načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić.

"Iako svi pozdravljamo napredak u reformi na vojnom planu to je tek mali dio političkog poduhvata za pristup NATO-u (...), ponovno naglašavam da je Hrvatskoj za taj poduhvat potrebna potpora građana, parlamenta i naravno, vlade", kazao je Kujat.

Hrvatska strana predstavila je gostu vojne reforme te programe za jačanje stabilnosti u regiji, a bilo je riječi i o budućim misijama za hrvatske vojnike kada zemlja bude stalna članica Savez, rekao je general Lucić.

Riječima "vi ste na dobrom putu" i "vrlo sam optimističan", Kujat je ocijenio razgovore u kojima je inzistirao na tri aspekta: zahvali Hrvatskoj na doprinosu operaciji NATO-voj misiji u Afganistanu gdje sudjeluju hrvatski vojni policajci te misijama koje NATO obavlja u Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Kujat je naglasio važnost geostrateške i političke uloge koju je Hrvatska pozvana igrati u regiji kao drugu točku a treća se odnosi na potporu svih segmenata društva za članstvo u Savezu.

Prema hrvatskim dužnosnicima Politički odbor NATO-a pohvalio je Godišnji nacionalni program (ANP) za 2004.-2005., što ga je Zagreb predstavio prošlog tjedna u sjedištu Bruxellesu. Riječ je o programu političkih, gospodarskih, pravnih i vojnih prilagodbi standardima NATO-a u kojem uz RH sudjeluju Makedonija i Albanija, partneri iz Američko-jadranske povelje.

Na pitanje hoće li Hrvatska biti vojno spremna ako poziv za članstvo dobije već na idućem NATO-ovu summitu, vjerojatno 2005. ili 2006., general Kujat je odgovorio: "Vojni dio Hrvatske bit će spreman za pridruživanje u onom trenutku kada će i cijela država biti spremna".

Krešimir Ćosić je u razgovoru s NATO-ovim dužnosnikom istaknuo da je Hrvatskoj potrebna mala, dobro opremljena i profesionalna vojska te da Zagreb "želi imati vrlo aktivnu ulogu u mirovnim misijama".

Zamoljen da komentira velik pad potpore pridruživanju Savezu prema rezultatima nedavno provedenih anketa, general je odgovorio da su rezultati samo "trenutačna snimka".

"(Rezultati) ispitivanja mišljenja javnosti mijenjaju se iz dana u dan". Nadasve je važno potporu Savezu iskazati u svim segmentima društva, primjerice kroz pozitivno intonirane rasprave u Saboru o tome pitanju, dodao je.

"NATO-va se zastava tijekom jednog dana vijorila u Zagrebu i nadam se da ćete to shvatiti kao simbol dobre budućnosti za Hrvatsku", zaključio je.

Kujat je izrazio spremnost da na idućem sastanku NATO-ova odbora osigura potporu za posjet hrvatskih parlamentaraca vojnicima hrvatske misije u Afganistanu.



Pročitajte više