General Lazarević se ne osjeća krivim za zločine na Kosovu

UMIROVLJENI general Vojske Srbije i Crne Gore Vladimir Lazarević, koji se prošloga tjedna predao Haškom sudu (ICTY), u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv po svih pet točaka optužnice koje ga terete za progon, deportacije i ubojstva albanskih civila na Kosovu 1999. kao zločine protiv čovječnosti.

"Gospodine predsjedavajući, nisam kriv", ponavljao je Lazarević nakon što mu je sudac Carmel Agius čitao pojedine točke optužbe.

General-pukovnika Lazarevića (55), u vrijeme intervencije srpskih snaga sigurnosti na Kosovu 1999. zapovjednika Prištinskog korpusa tadašnje Vojske Jugoslavije, optužnica po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za progon, deportacije i prisilno premještanje oko 800.000 Albanaca i ubojstvo više stotina albanskih civila.

U četiri točke optužen je za zločine protiv čovječnosti, a u jednoj za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava civila.

Istom optužnicom, koja je otpečaćena 20. listopada 2003., obuhvaćeni su i general VJ Nebojša Pavković, te policijski generali Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević, koji su još uvijek na slobodi. Pavković i Lukić su u Srbiji, a Đorđević, kako se vjeruje, u Rusiji.

Lazarevića i generale tereti se da su zajedno s tadašnjim čelnicima SRJ i Srbije - Slobodanom Miloševićem, Milanom Milutinovićem, Nikolom Šainovićem i Dragoljubom Ojdanićem, sudjelovali u "udruženom zločinačkom pothvatu" s ciljem "protjerivanja znatnog dijela albanskog stanovništva s Kosova kako bi se osigurala trajna srpska kontrola nad pokrajinom".

Na današnjem prvom pojavljivanju generala Lazarevića pred sudom, predstavnik Tužiteljstva najavio je podnošenje novog prijedloga za objedinjavanje optužnica protiv četvorice generala s onom protiv Milutinovića, Šainovića i Ojdanića koje su istovjetne.

Tužiteljstvo je spajanje tih dvaju predmeta predložilo prvi puta u studenome 2003., ali je sudsko vijeće tada prijedlog odbilo jer su sve četvorica generala još bila na slobodi.

Pročitajte više