General Mini u oproštajnonm posjetu Rugovi i Rexhepiju

Zapovjednik međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR), talijanski general Fabio Mini, kazao je u ponedjeljak, tijekom oproštajnog posjeta predsjedniku Kosova Ibrahimu Rugovi i premijeru Bajramu Rexhepiju da će KFOR ostati na Kosovu sve dok to drže potrebnim narod i institucije Kosova.

Nakon godinu dana na čelu višenacionalnih snaga KFOR-a general Mini je rekao da pitanje sigurnosti na Kosovu nije više glavni prioritet te ocijenio da će se stanje poboljšati još više kroz suradnju kosovskih institucija i međunarodne zajednice koja upravlja pokrajinom.

"KFOR će biti nazočan na Kosovu toliko koliko to ocijene potrebnim narod i institucije Kosova a ne onoliko vremena koliko to smatra potrebnim međunarodna zajednica", rekao je Mini.

Oproštajnom ceremonijom general Mini će 3. listopada završiti svoju jednogodišnju misiju na čelu KFOR-a. Njega će na toj dužnosti zamijeniti njemački general Holger Kammerhof, koji će biti drugi njemački general nakon Klaus Reinharda na toj dužnosti.

General Kammerhof, rođen 1945. dvije godine za redom, sve do 4. rujna bio je zapovjednik Eurocorpsa, a bio je u međunarodnim vojnim snagama u Somaliji te u Hrvaskoj.

General Kammerhof će biti osmi zapovjednik po redu na čelu KFOR-a od 1999. godine kada su snage NATO-a stigle na Kosovo.

Pročitajte više