Geološke studije pomogle u odabiru plaža za dan D

NORMADIJSKE plaže Omaha, Utah, Sword, Gold i Juno, poprišta savezničkog iskrcavanja 6. lipnja 1944., odabrane su nakon geoloških studija koje su uključivale opasna uzimanja uzoraka tla, otkrivaju britanski znanstvenici.

Istraživalo se hoće li se saveznička vojna vozila moći kretati na pijesku nakon plime i bombardiranja, objašnjava Jon Clatworthy, konzervator Geografskog muzeja sveučilišta u Birminghamu.

Geolog koji je vodio istraživanja, profesor Fred Shotton, nadlijetao je okupiranu Francusku promatrajući plaže kroz stakleni otvor na trupu zrakoplova. Uzimani su također i uzorci pijeska na terenu. "Jednom je zaboravljena bušilica", otkriva Clatworthy. "Nitko nije želio da Nijemci saznaju na kojim će se plažama saveznici iskrcati, pa se čak pomišljalo da se na svim plažama od Norveške do Biskajskog zaljeva pobacaju bušilice, no to nije provedeno jer nismo imali dovoljno bušilica", rekao je.

Nakon ispitivanja u Francuskoj, vojska je u Norfolku, u središnjoj Engleskoj, pronašla plaže slične onima na kojima su se saveznici planirali iskrcati i bombardirala ih kako bi izvršila dodatne provjere, otkriva on.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više