Glavna tema godišnje skupštine svjetske zdravstvene organizacije bit će hrana

MASNA hrana, zaslađena pića i preslane juhe bit će ovaj tjedan glavna tema godišnje skupštine Svjetske zdravstvene organizacije koja će pozvati svoje 192 članice da zagovaraju zdraviju prehranu i način života.

"To nije trivijalna stvar, možda je to i najveći pomak u politici prema hrani u više desetljeća", rekao je Derek Yach, posebni savjetnik glavnoga tajnika WHO-a za globalnu strategiju prehrane, fizičke aktivnosti i zdravlja.

Pedeset i sedma skupština Svjetske zdravstvene organizacije okupit će od ponedjeljka do subote 192 zemlje članice i raspravljat će o važnim temama, od akcija za borbu protiv HIV-a i AIDS-a, povećanja sigurnosti na cestama do predložene strategije prehrane, fizičke aktivnosti i zdravlja, strategije za čuvanje reproduktivnoga zdravlja i rezolucije o obiteljskom zdravlju.

Skupština će pratiti i napredak u iskorjenjivanju dječje paralize te primjenu kontrolnih mjera za borbu protiv ospica i SARS-a.

Za utorak je predviđeno sudjelovanje hrvatskoga ministra zdravstva Andrije Hebranga koji će govoriti o hrvatskim iskustvima u prevenciji i liječenju 450 oboljelih od AIDS-a u Hrvatskoj.

Zbog sve veće učestalosti kroničnih bolesti poput bolesti srca, krvnih poremećaja, dijabetesa i raka, prijedlog rezolucije poziva na zajednički napor vlada i industrije kako bi se ostvario plan o zdravijoj prehrani i barem polusatnoj tjelesnoj aktivnosti na dan.

No industrija se uglavnom okreće oko dviju temeljnih namirnica, šećera i soli i zato joj rezolucija automatski ne odgovara.

Lee Jong-wook, glavni direktor WHO-a ipak očekuje prihvaćanje rezolucije bez problema jer je, kako kaže, "široko prihvaćaju sve strane. Ne vidim velikih prepreka", kaže.

Oko šezdeset posto svih umrlih u svijetu umire od najvažnijih neprenosivih bolesti, a WHO očekuje da taj postotak do 2020. naraste na 73 posto. Kronične bolesti sudjeluju s 47 posto u globalnome broju umrlih.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više