Gliptoteka: Izložba pomorske kartografije i hidrografije

Izložba pomorske kartografije i hidrografije, kojom je predstavljeno 140 godina hidrografskih istraživanja na Jadranu, otvorena je večeras u HAZU-ovoj Gliptoteci u Zagrebu.

Otvorio ju je ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić, a organizirao ju je Hrvatski hidrografski institut pod pokroviteljstvom predsjednika države Stjepana Mesića, splitskog Poglavarstva i Hrvatskog kartografskog društva.

Izložba "Split - centar jadranske hidrografije i pomorske kartografije" predstavlja 140 godina hidrografskih istraživanja na Jadranu kroz arhivsku građu pomorskih navigacijskih karata, ukazujući na tradiciju hidrografije koja kod nas počinje 1806.

Tom izložbom dat je povijesni pregled pomorskih karata i peljara (priručnika za plovidbu), rekao je ravnatelj Hrvatskog hidrografskog instituta Zvonko Gržetić.

Hidrografija objedinjuje kartografiju, oceonografiju, nautiku i kartografsku reprodukciju, a bavi se izmjerom dubine mora i opisivanjem zemljine površine i primorskih područja.

Ta primijenjena znanost važna je zbog sigurnosti plovidbe, gospodarenja morskim resursima i očuvanja morskog okoliša.

Pomorska, a posebice hidrografska povijest Hrvatske povezana je sa Splitom, koji se kroz stoljeća nameće kao središte pomorstva na istočnom dijelu Jadrana, rečeno je na izložbi.

Prve znanstveno utemeljene pomorske navigacijske karte s izmjerenim dubinama izradio je početkom 19. stoljeća C.F. Beautempus Beaupre za potrebe Napoleonova osvajanja.

Tijekom izložbe koja je otvorena do 30. travnja, prodavat će se publikacija "Živi arhipelag u Hrvatskoj", a prihod će biti utrošen na adaptaciju Centra za psihosocijalnu rehabilitaciju djece žrtava mina u Rovinju.

(Hina) mvr ln

Pročitajte više