GOLJP NAJAVIO KONFERENCIJU O BUDUĆNOSTI EUROPE

Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Međunarodna koordinacija nevladinih organizacija Igmanska inicijativa organiziraju u subotu i nedjelju konferenciju na temu "Budućnost jugoistočne Europe; BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora i perspektiva EU integracija", čija su tema eurointegracijski proces i standardi potrebni za ulazak u EU. L

"Standardi koji vladaju u EU i koji su preduvjet za članstvo bit će kvalitetan skok kako za Hrvatsku tako u za zemlje regije", rekao je Zoran Pusić iz GOLJP-a koji je konferenciju najavio zajedno sa šefom misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj Peterom Semnebyjem, koji će biti jedan od govornika na konferenciji.

"Hrvatska je poduzela konkretan korak prema članstvu i to je jak signal drugim zemljama u regiji da njihova budućnost leži u Europi", kazao je Semneby.

Kako je dodao, ovo je "velika prilika za Hrvatsku, ali joj donosi i odgovornost da podijeli svoja iskustva s ostalim zemljama u regiji i da im pomaže u njihovim eurointegracijskim naporima".

"Hrvatska i zemlje u regiji imaju izglede naći svoje mjesto u Europi", rekao je Semneby.

Pusić je kazao da je cilj konferencije djelovanje na javno mišljenje u Hrvatskoj, ali i u BiH i Srbiji i Crnoj Gori, da je "integracija u EU za našu generaciju izazov, a za buduće generacije stvaranje potencijalnih mogućnosti za više standarde u svakom pogledu" i da "ona (integracija) otklanja ratove kao prijetnju za buduće generacije".

"Najvažnije je da nam integracija EU jamči nacionalnu sigurnost i odsustvo ratova, a predstavlja izazov u svim ostalim stvarima", rekao je Pusić.

"Iz zemalja EU dolazi pomoć, a ne prijetnja ovoj regiji", istaknuo je Pusić, dodavši kako su se prošle ideje o ujedinjenju Europe bazirale na sili, bilo da su dolazile s istoka ili sa zapada. A ovo je prvi put, kazao je Pusić, da je ta ideja odraz vlastitih uvjerenja.

Semneby je, rekavši da su "eurointegracijski napori konačan korak u razvoju nacija u regiji", što je u posljednjih 10 do 15 godina bilo obilježeno tragičnim događajima.

Na konferenciji će u subotu sudjelovati hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić.

Pusić je istaknuo da je ovo prvi put da su se predsjednici država odazvali pozivu da sudjeluju na konferenciji u organizaciji nevladine organizacije.

Ovo je prigoda gdje NGO, neke političke stranke kao i predsjednici država mogu djelovati zajedno i koristiti svoje komplementarne prednosti", rekao je Pusić pojasnivši da su stranke vezane raspoloženjem birača, a NGO se nalaze u boljem položaju za stvaranje javnog mišljenja.

Na kraju konferencije, dodao je Pusić, bit će usvojena završna izjava koja će se obuhvaćati konkretne probleme, ali i načelne tvrdnje o važnosti i korisnosti za sve građane prihvaćanja standarda.

(Hina) xbis ymaš

Pročitajte više