GONG: Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama nepotpuno je i netočno

GONG i ove godine upućuje kritiku na sadržaj Izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2007. godinu, koje je usvojila Vlada RH, te koje je upućeno u saborsku proceduru

Štoviše, u GONG - u su ogorčeni što je ono ponovo nepotpuno i netočno. Inače, procedura ide ovako - Izvješće se sastavlja na način da Središnji državni ured za upravu, u okviru svojih ovlasti, krajem godine šalje upitnike tijelima javne vlasti, kojim od njih traži podatke o provedbi Zakona.

No, i iz ovogodišnjeg Izvješća je odmah vidljivo kako velik broj tih tijela podatke nije dostavio, a mnogi koji to jesu, dostavili su nepotpune. Smatraju da je Središnji državni ured trebao objaviti popis svih tijela koja se nisu držala tog propisa.

Sve to, napominju GONG-ovci, znači da tijela javne vlasti na poštuju Zakon o pravu na pristup informacijama.

Izvješće bi, između ostalog, trebalo pokazati koliko su tijela javne vlasti educirana o provedbi Zakona, kako ga primjenjuju, te u kojoj se mjeri građani služe pravom na pristup informacijama.

U GONG-u ponavljaju kako su već u više navrata ukazivali na nedostatke u Zakonu, poput ograničenja pristupa informacijama zbog tajnosti podataka, ili zaštite osobnih podataka, koje vodi do zloupotrebljavanja, kako bi se javnosti sakrili podaci o javnim nabavama, natječajima i slično.

Prisjećaju se i prošlogodišnjeg obećanja potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, da će se početkom ove godine započeti s poboljšanjem Zakona, koje nije ispunjeno.

A.P.

Pročitajte više