Google u ponedjeljak objavljuje odluku o povlačenju iz Kine?

INTERNETSKI div Google bi u ponedjeljak trebao objaviti odluku o povlačenju iz Kine.

Šangajski list China Business News je u petak izvijestio da će Google u ponedjeljak najaviti prekid poslovanja u Kini od 10. travnja. List se poziva na neimenovanog zaposlenika Googlea u Kini. Glasnogovornik kineskog Googlea je odbio komentirati članak.

Vijest je uslijedila nakon nekoliko mjeseci zategnutih odnosa Googlea i kineskih vlasti te spekulacija da se internetski pretraživač povlači iz te zemlje. Google je prvi put zaprijetio prekidom poslovanja u siječnju zbog cenzure koju im nalažu kineski zakoni.

Uzroci povlačenja cenzura i hakerski upadi

Dodatni razlog za povlačenje Google pronalazi i u učestalim hakerskim upadima. U jednom od posljednjih hakeri su pokušali provaliti u Gmail račune desetaka kineskih aktivista, ali su uspjeli provaliti u tek dva neidentificirana računa, u kojima su mogli vidjeti samo dio podataka.

Direktor Googlea Eric Schmidt je prošloga tjedna rekao da internetski pretraživač pregovara s kineskom vladom i da uskoro očekuju rješenje. Financial Times je istovremeno napisao da izvršni direktori Googlea razmišljaju o tome da se povuku iz Kine i ugase kineski Google.

Google je google.cn. pokrenuo 2006. godine, a na zahtjev kineske vlade cenzurirao je neke rezultate pretraživanja, poput prosvjeda 1989. godine na trgu Tiananmen, tibetanske neovisnosti i nekih seksualnih sadržaja.

Pročitajte više