Gorivo je jako poskupjelo. Stručnjak: Neozbiljno je govoriti da cijena ide na 20 kn

PONOVNO se bilježi veliko poskupljenje goriva.

Benzin poskupio za 62 lipe

Na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosupera 95 od ponoći se prodaje po 13.24 kune, što je 62 lipe više nego dan ranije, kada je koštala 12.62 kune, dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 19 lipa, a više su i cijene premium goriva.

>> Ovo su nove cijene goriva. Benzin jako poskupio

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona, Lukoila i još nekih distributera od utorka iznosi 13.24 kune.  

Nešto je manji rast cijene kod osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 13.47 kuna, dok je dan ranije bio 13.28 kuna. Portal cijenegoriva.info objavio je da je prosječni spremnik benzina od ponoći skuplji za 31 kunu, a dizela za 9.5 kuna.

Tražilica jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazala je da od utorka Ina prodaje litru benzina eurosuper 100 za 14.71 kunu, a bila je 14.10 kuna. Litra eurodizela class plus sada je 14.83 kune, a bila je 14.64 kune. Inin eurosuper 95 class plus od danas se prodaje za 14.20 kuna, a bio je 13.59 kuna. 

Umičević: Tržište je pod pritiskom zbog rata u Ukrajini

Na ovu temu Index je popričao s energetskim stručnjakom Jasminkom Umičevićem.

"Razlog poskupljenja je cijena nafte na svjetskom tržištu. To je ključni razlog. Drugo, tu je odnos tečaja dolara i eura u kojem dolar blago raste posljednjih dana u odnosu na euro. S obzirom na to da se naftom trguje u dolarima, porastom vrijednosti dolara u odnosu na euro znači da raste i cijena nafte", govori on.

"Što se tiče prognoza, nisam ponio kristalnu kuglu pa ne mogu točno reći. Ali ako se nastave ove visoke razine cijena nafte, što je moguće, šanse su 'fifty-fifty' da će biti daljnji porast. Zašto 'fifty-fifty'? Evo cijena sirove nafte je pala 8 dolara, jučer je bila 112, sad je 104. Ako dođe do smanjenja cijena nafte, doći će do smanjenja cijena naftnih derivata.

Tržište je pod pritiskom zbog rata u Ukrajini, razlog porasta cijena je i u najavama sankcija prema Rusiji. Generalno očekivanje je ipak to da se ovakav ples cijena gore-dolje može nastaviti", poručio je.

"Neozbiljno govoriti o cijeni od 20 kuna po litri"

Govorimo mu da je dosta novinskih naslova u kojima piše da cijena može ići i na 20 kuna.

"To je neozbiljno, zaista neozbiljno. Jednostavno, zašto nije 19 kuna ili 11 kuna po litri? To nije struka, to je estradizacija. To je kao da govorimo hoće li 17. srpnja u 16 sati popodne biti kiša ili oblačno vrijeme, ili će pak biti sunčano", govori.

Što se tiče onog što država može napraviti, rekao je kako je Hrvatska jako malena, na razini statističke pogreške u smislu energetske potrošnje.

"Hrvatska je izložena dobrim i najčešće lošim utjecajima svjetskih tržišta pa tako i energetske situacije. Država malo može napraviti, bojim se da je napravila sve što se moglo napraviti. Marže su bile ogromne, išle su blizu dvije kune, to je limitirano. I sam sam o toj temi istupao i nadam se doprinio tome. Uglavnom, više ne postoji mogućnost da trgovci manipuliraju cijenama."

"Zaustaviti izvoz prema Mađarskoj"

"Hrvatska je stopostotni uvoznik nafte, a ima dvije rafinerije, od kojih doduše ona u Sisku trenutno ne radi. Država može natjerati INA-u, a imaju alate putem zakona o energiji, da prerađuje sirovu naftu i zabrani izvoz u Mađarsku.

Može natjerati Janaf da izradi tehničko rješenje kojim bi se sirova domaća nafta transferirala iz Siska u Rijeku, gdje bi se proizvodila, a ne izvozila u Mađarsku. To država može napraviti. Kao i smanjiti trošarine, ali tu trebamo vidjeti u kojem će pravcu ići cijene nakon sankcija Rusiji", zaključio je za Index Jasminko Umičević. 

Plenković: Vidjet ćemo možemo li još nešto učiniti

Podsjetimo, predsjednik vlade Andrej Plenković rekao je jučer kako bi cijene goriva, da nije bilo vladinih mjera, bile više oko dvije kune, istaknuvši kako će vidjeti može li po ovom pitanju još nešto učiniti.

"Da nije bilo vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, dizel skoro dvije kune. Vidjet ćemo - s obzirom na okolnosti  - može li se tu još nešto učiniti jer zadnja dva do tri tjedna bilježimo kontinuirani rast cijena", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Najavio je da će se ovaj četvrtak na vladi naći rebalans proračuna kojim će se uzeti u obzir energetsku krizu, zahtjeve sindikata i rashode koji se tiču zdravstva.

Pročitajte više