gospić: predstavljene knjige o senjskoj i modruškoj biskupiji

U sklopu proslave blagdana Blagovijesti, zaštitnika gospićke župe, večeras su u Pučkom učilištu "Dr. Ante Starčevića" predstavljene dvije knjige: "Biskupije Senjska i Modruška u 18. stoljeću" autora Josipa Burića i "Senjskomodruška ili Krbavska biskupija izvješća biskupa Svetoj Stolici od 1602. do 1919." L

Josip Burić još je 1935. počeo prikupljati povijesnu građu o ličkom području, prikazujući povijest biskupija, stanje crkvenih objekata, život ljudi, duhovnu obnovu i obične događaje koji su neiscrpan izvor za svaku vrstu istraživanja, istaknuli su predstavljući knjige ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva dr. Josip Kolanović, dr. Milan Kruhek i profesori Darko Nekić i Ivica Mataija.

"Zahvaljujući Hrvatskom državnom arhivu, koji je zajedno s Gospićko-senjskom biskupijom nakladnik, knjige su pristupačne javnosti, one su vrijedne stranice za našu povijest i bez njih je gotovo nezamislivo pisati povijest ovih krajeva", rekao je gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović.

Biskup Bogović jedan je od autora koji je prije utemeljenja te biskupije istraživao povijesnu građu biskupija Senjsko-modruške ili Krbavske od Kaptolsko-biskupskog arhiva u Senju do tajnih vatikanskih arhiva.

"'Knjiga Senjsko-modruška ili Krbavska biskupija - izvješća biskupa Svetoj Stolici' predragocjen je izvor, ona svjedoči o životu u Lici, o ljudima, sadrži popis svih biskupa, župa, to je korisno gradivo za političku, gospodarsku i socijalnu povijest cijele Like, ali donosi i prekrasne sadržaje, tako da se knjigom mogu služiti i obični ljudi, a ne samo stručnjaci", rekao je dr. Kolanović.

Pročitajte više