Pogledajte kako je HGSS vadio ljude iz snijega i spašavao izgubljene

Foto: HGSS

HRVATSKA gorska služba spašavanja ima pune ruke posla tijekom ledenog vala koji je zahvatio Hrvatsku, a utorak su im obilježile tri intervencije HGSS stanice Gospić. Dvije su se odvile na području Udbine, a treća na području Gospića.

U Udbini su spasitelji morali dopremiti hranu i lijekove starici koja je ostala zametena u selu Gornji Grabušić, udaljenom 4,5 kilometara od glavne prometnice. Druga intervencija bila je zbog pacijenta koji je krenuo u bolnicu pa zapeo s vozilom u snijegu.
 
 
Krenuli u šetnju pa se izgubili
 
No glavna akcija spašavanja bila je rezervirana za okolno područje Gospića. Naime, u popodnevnim satima dvije muške osobe krenule su u šetnju. Nakon duljeg vremena, hodajući kroz dubok snijeg i po nepoznatom terenu, jedna od njih odlučila je pozvati roditelje.
 
Zabrinuti roditelji pozvali su HGSS koji je u razgovoru s izgubljenom osobom uspio doznati mjesto s kojeg su krenuli i pravac kojim su se otprilike kretali.
 
"Nalazili su se uz neku rijeku i postajalo im je sve hladnije, a odjeća i obuća su im promočile. Znali smo da moramo reagirati čim brže jer je dan bio na izmaku, a s tim i temperatura svakim satom sve niža", priopćili su iz HGSS-a.
 
 
Na teren izašlo pet vozila, saonice i čamac
 
Na teren je izašlo 15 spašavatelja s pet vozila, motornim saonicama i čamcem i započelo pretragu terena iz tri pravca. Nakon nekog vremena, jedna od izgubljenih osoba izašla je na prometnicu i u kratkom razgovoru pokušala objasniti gdje se nalazi druga osoba.
 
Ubrzo nakon posljednjeg telefonskog razgovora, ekipa HGSS-a iz čamca je uočila unesrećenu osobu i pružila joj potrebnu medicinsku pomoć. Osoba je bila u ozbiljnom stanju pothlađenosti, teško pokretljiva i s izraženim simptomima iscrpljenosti. Brzo je prevezena u gospićku hitnu pomoć gdje joj je pružena daljnja njega.
 
"Bila je ovo još jedna brza i dobro isplanirana akcija HGSS stanice Gospić. Opet ponavljamo - uživajmo u prirodi i svim njenim čarima, no budimo spremni i oprezni te poštujmo njene zakone. Ovo je sigurno bila skupa lekcija za našu unesrećenu osobu, a nadamo se i naučena", poručili su iz HGSS-a Gospić.

Pročitajte više