Gotova istraga o havariji kineskog broda u kojem je stradalo 442 ljudi: Prevrtanje izazvala oluja

Screenshot: YouTube

SLUŽBENA kineska istraga zaključila je da je loše vrijeme uzrokovalo prevrtanje putničkog broda na rijeci Jangce u lipnju, pri čemu je poginulo 442 ljudi, i preporučila da se protiv kapetana pokrene kaznena istraga, objavili su u četvrtak kineski mediji.

Istraga je utvrdila da su nesreću "uzrokovali snažni vjetrovi i kiše koje je donijela olujna fronta praćena jakim silaznim strujanjima zraka (tzv. propad), što je jako rijedak meteorološki fenomen", prenosi Xinhua.

Istraga je također utvrdila probleme u upravljanju kompanijom i u regulatornom nadzoru, predloživši kažnjavanje 43 ljudi.

Samo 12 ljudi preživjelo je nesreću broda Istočna zvijezda koji se prevrnuo u nevremenu 1. lipnja. Mnoge žrtve bili su stariji turisti. To je najgora kineska brodarska nesreća u posljednjih sedamdeset godina.

Dok je kapetan Zhang Shunwen pokušavao stabilizirati brod, iznenada ih je pogodio snažan udar vjetra i kiše i brod se u trenu prevrnuo, navodi agencija, dodajući da kapetan nije bio svjestan opasnosti od tako lošeg vremena.

Istražitelji su preporučili da se kapetanu oduzme licenca i da se protiv njega pokrene kaznena istraga.

Brodarska kompanija zatvorena je dok ne otkloni utvrđene nepravilnosti.

Prva istraga pokazala je da brod nije prevozio previše putnika i da je imao dovoljno pojaseva za spašavanje.

Uzrok nesreće nije niti prevelika brzina. Istraga je pokazala da je autobus koji je trebao preuzeti putnike na idućoj postaji kasnio pa je brod zapravo usporavao.

Stručnjaci koji su pomagali u istrazi kazali su da je tornado, koji se u početku smatralo uzrokom nesreće, pogodio obližnju luku nekoliko minuta prije nego se brod prevrnuo, ali nije zahvatio samu rijeku.

Pročitajte više