Gotovinina bivša ljubavnica bila zaposlena u ICTY-ju

PARIŽANKA, koja je osamdesetih godina bila u dugoj ljubavnoj vezi s Antom Gotovinom, 2003. godine radila je u administraciji Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Vjeruje se da je upravo ona tužiteljstvu bila glavni izvor informacija o kriminalnoj generalovoj prošlosti.

Da je Gotovina postao general, danas samohrana majka saznala je nakon što je tužiteljstvo počelo spominjati njegovu knjigu o operaciji Oluja.

Anonimna službenica, kako piše Večernji list, jako dobro poznaje Gotovinu, pa joj je tako poznata i činjenica da je bio osuđivan kao pripadnik francuskog podzemlja. Upravo zbog informacija koje je haškom tužiteljstvu dala Parižanka, tužiteljstvo sklopilo Gotovinin cjelovit psihoprofil. Kako najviši dužnosnici aktualne vlasti, ali i one Ivice Račana, nikada tužiteljstvu nisu otkrili informacije o Gotovininim kriminalnim radnjama, ono sa sumnjom prima sve informacije koje stižu iz Hrvatske.

Sanaderova Vlada još je prije godinu dana priznala kako su joj poznate informacije o Gotovininim otmičarskim i reketaškim poslovima. Za vrijeme mandata Ivice Račana POA je ispitivala Gotovininu ulogu u organiziranom kriminalu u Hrvatskoj vojsci, ali je sve prekinuto nakon što je objavljeno da postoji haška optužnica.

U pismu koji je prošli tjedan poslala Carla del Ponte, u kojem između ostalog stoji da Gotovina uživa zaštitu određenih institucionalnih krugova, iznesene su kritike i prigovori koji su i ranije stizali u Zagreb.

Ovaj put upozorenje iz Haaga je i ultimatum uoči 17. ožujka kada su trebali početi hrvatski pristupni pregovora s EU, a li s obzirom na upozoravajuće poruke, koje su i u ponedjeljak poslijepodne upućene iz Bruxellesa, sve je izglednije da će pregovori biti odgođeni.

Pročitajte više