Gotovo 30 posto Albanaca ekstremno siromašno

KAKO bi se ublažili uvjeti ekstremnog siromaštva, u kojima živi gotovo 30 posto stanovnika Albanije, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvali su u ponedjeljak albansku vladu da poveća ulaganja u poljoprivredu u ruralnim područjima zemlje.



Brojke koje objavljuje zajedničko izvješće dviju međuarodnih institucija su zabrinjavajuće - 30 posto Albanaca, od kojih većina u ruralnim dijelovima zemlje, živi u uvjetima ekstremnog siromaštva.

Vlada u Tirani prihvatila je nacionalnu strategiju za gospodarski i socijalni razvoj, koja predviđa poboljšanje situacije u školstvu, zdravstvu, te razvoj infrastrukture.

Svjetska Banka i MMF pozvali su albansku vladu da usmjeri svoju pozornost ka ruralnim područjima i poveća ulaganja u poljoprivredu.

To bi prema stručnjacima ove dvije organizacije bio siguran put za smanjivanje enormne nezaposlenosti u ruralnim područjima Albanije.

Gotovo 50 posto siromašnih u ruralnim područjima zaposleni su u poljoprivredi, 20 posto su umirovljenici, 10 posto su zaposleni u drugim oblastima izvan poljoprivrede.

Pročitajte više