Udžbenik iz biologije: "Vjera daje odgovor zašto je nastao svijet"

Foto: Index

DA JE velik utjecaj vjerskih zajednica na društvo i politiku, posebno u Hrvatskoj moćne Katoličke Crkve, nema nikakve sumnje. Tome u prilog ide i činjenica da smo pronašli još jedan primjer suptilnog uplitanja religijske idologije tamo gdje joj nije mjesto. U udžbeniku iz biologije za 7. razred osnovne škole u poglavlju koje se tiče nastanka života na Zemlji, može se pročitati uokvireni dio koji se tiče odnosa biologije i vjeronauka. Autori udžbenika su Jasminka Džapo, Jasna Tonšetić i Lela Zadražil, a izdavač Profil. 

U tekstu pod naslovom "Biologija - Vjeronauk" s podnaslovom "Jeste li se zapitali o odnosu Biblije i znanosti" autori pozivaju da učenici pročitaju razmišljanja o toj temi na portalu "Katolici na internetu" te u nastavku pišu:

"Vjera i znanost nisu u suprotnosti niti jedna drugu isključuju kada govore o stvaranju svijeta. Određenim pitanjima svaka pristupa na svoj način, iz svoga kuta gledanja. Znanost pokušava odgovoriti na pitanje: "kako" i "kada" je svijet nastao. Vjera daje odgovor na pitanje "zašto" i "čemu" je svijet nastao. Znanost obogaćuje naše znanje o kretanju nebeskih tijela, o starosti svijeta, o postanku i razvoju biljnih i životinjskih vrsta te pojavi i razvoju čovjeka. Vjera nam, s druge strane, daje odgovor na pitanja o smislu i svrsi postojanja svijeta i čovjeka te odakle dolazimo i kamo idemo."

Navedeno se spominje u lekciji koja ima naziv "Pojava života na zemlji" .

"Na portalu možete uživati i moliti uz meditaciju dana"

Internetski portal "Katolici na internetu" srećom više nije dostupan pod tim imenom kao ni na internetskoj adresi www.katolici.org. Portal su uređivali uglavnom vjernici laici u svrhu evangelizacije, s posebnim naglaskom na mlade, pa se postavlja pitanje i koliko su ti tekstovi bili zapravo stručno napisani. "KNI (Katolici na internetu) je katolički portal kojeg uređuju volonteri, uglavnom vjernici laici. Sadržaji na portalu se dnevno ažuriraju. Svaki dan je tako moguće, na naslovnici jednostavnim „klikom miša“, pročitati aktualno dnevno biblijsko čitanje, naučiti nešto o svecu dana, uživati i moliti uz „meditaciju dana“, čitati nove vijesti i najave, moguće je iščitavati nedjeljne propovijedi, papine govore, kolumne s osvrtom na društvena događanja, proučavati katekizam, vrlo jednostavno pregledavati Bibliju uz efikasnu tražilicu... Mnogo posjetitelja tu pronalazi molitve ili pak u Korisnom kutku materijale za vjeroučiteljski rad s djecom... ", kazala je jedna od volonterki u intervjuu za Katolički tjednik prilikom pokretanja portala te dodala kako je za sam nastanak portala  zaslužna skupina ljudi (i laika i svećenika) koji su se na Internetu (raznim forumima i news-grupama) borili da se čuje i glas katolika.

Kakve veze imaju biologija i vjeronauk?

Ako se pažljivo proanalizira, tekst jasno ukazuje da ga je napisao netko od autora tko ne samo da nije upoznat s tematikom o kojoj piše (odnos vjere i znanosti), nego ga je, također, napisao iznimno pristrano, s vlastitog kršćanskog stajališta, ne uzimajući u obzir ostale vjeroispovijedi. To otkriva nesukladnost između naslova "Biologija - vjeronauk" i podnaslova "Jeste li se zapitali o odnosu Biblije i znanosti". Biblija, kao sveti tekst svih kršćana, nije i sveta knjiga primjerice Židova i muslimana koji imaju vlastiti vjeronauk i svete tekstove. Da autor ne zna o čemu piše, jasno je i po tome što je naslov "Biologija - vjeronauk" neusklađen sa samim sadržajem teksta. Naime, pitanje odnosa biologije i vjeronauka kao predmeta odvojeno je od općenitog pitanja odnosa znanosti i vjere.

Također, postoje različite interpretacije biblijskih tekstova i nisu sve interpretacije uskladive sa znanstvenim spoznajama. Primjerice, fundamentalistički protestanti poput Kena Hama i kod nas vjernici poput notornog fundamentalističkog rimokatolika Elvisa Duspare koji zagovaraju kreacionizam mlade Zemlje, doslovno shvaćaju biblijske tekstove i uvjereni su u njihovu nepogrešivost, u izravnom su sukobu s određenim segmentima suvremene znanosti, posebno s teorijom evolucije kao znanstvenom teorijom o razvoju biološkog života te spoznajama o starosti svemira.

Ovakav ideološki i religijski pristran tekst koji uopće ne ulazi u dubinu problema odnosa vjere i znanosti, mogao bi proći kao dio udžbenika katoličkog vjeronauka, ali nema što tražiti u udžbeniku Biologije koji je zasnovan na znanstvenim spoznajama i treba biti čist od neznanstvenih sadržaja. Pitanje odnosa vjere i znanosti je komplicirano filozofsko i teološko pitanje koje se u povijesti filozofije, prije razvoja prirodnih znanosti, razmatralo kao pitanje odnosa razuma i vjere.

Ovaj najnoviji primjer nije jedini, početkom godine dobili smo nekoliko spornih primjera iz školskih udžbenika o čemu možete pročitati u sljedećim člancima.

> "Od seksizma do veličanja ustaštva: Roditelji, šaljite nam sporne primjere iz školskih knjiga"

> "S Kristom u Auschwitz"

Pročitajte više