Grabar-Kitarović i Matušić najizgledniji kandidati za Žužulovog nasljednika

GLAVNI kandidati za novog ministra vanjskih poslova su Frano Matušić, saborski zastupnik HDZ-a i Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica europskih integracija. Kao novo ime spominje se i Miro Kovačić, koji trenutno radi na projektu e-vlade.

Tko će zasjesti u fotelju ministra vanjskih poslova može se samo nagađati. Lista kandidata sada je svedena na pet imena. Prema informacija do kojih je došao Jutarnji list, kao mogući kandidati u Vladi se spominju ministar kulture Božo Biškupić, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković, te spomenuti Miro Kovačić, Frano Matušić i Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako se špekuliralo da će se spojiti Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo europskih integracija, i da će na čelu biti ministrica Grabar-Kitarović, čini se da ipak do toga neće doći. Predstavnici diplomacija članica EU vladinim dužnosnicima su iznijeli mišljenje kako to ne bi bilo dobro u ovom trenutku.

Ukoliko bi ministrica Grabar-Kitarović preuzela funkciju šefa diplomacije, teško bi bilo naći njenog zamjenika jer se svi kvalitetni kandidati nalaze u oporbi. 

Prema informacijama koje dolaze s Markovog trga, upravo Grabar-Kitarović i Matušić imaju najviše izgleda da budu Žužulovi nasljednici.

Pročitajte više