KORONAVIRUS

Njujorški gradonačelnik moli državu za pomoć: Dajte nam još 1000 medicinskih sestara

Foto: EPA

NJUJORŠKI gradonačelnik Bill de Blasio zatražio je izdašniju pomoć vlade u saniranju posljedica epidemije covida-19 jer najnoviji podaci ukazuju na pravu ekonomsku katastrofu.

Prošli tjedan je bez posla ostalo više od 700.000 radnika, a u posljednja dva tjedna naknadu za nezaposlene zatražilo je 10 milijuna radnika.

"Svjedočimo najvećem krvoproliću na američkom tržištu rada od Velike krize", slikovito se izrazio Joe Bruseuelas, glavni ekonomist u konzultantskoj tvrtki za poreze i reviziju RSM u Austinu, Teksasu.

Gradonačelnik traži tisuću medicinskih sestara i 150 liječnika

De Blasio, gradonačelnik najvećeg američkog grada teško pogođenog pandemijom koronavirusa, zaziva izdašniju saveznu pomoć. Traži dodatnih 1000 medicinskih sestara, 150 liječnika i 300 respiratornih terapeuta u očekivanju porasta broja oboljelih od korone.

"Nekako mi se čini da u Washingtonu prevladava mišljenje da imamo tjedne za pripremu. Nemamo više tjedne, sada govorimo o danima", rekao je de Blasio.

Više od četvrtine mrtvih je iz New Yorka

Više od četvrtine od 6058 umrlih u Americi od korone je iz New Yorka. Gradonačelnik ističe da će gradu do kraja sljedećeg tjedna biti potrebno 2500 do 3000 respiratora.

Najveća javna zdravstvena ustanova u zemlji, New York City Health&Hospitals, najavila je otvaranje dodatnih 3000 bolničkih kreveta za kritične pacijente do 1. svibnja, čime bi se utrostručio kapacitet 11 bolnica u gradu.

Broj zaraženih u saveznoj državi New York narastao je na 102.863. Trenutno je hospitalizirano više od 14.000 ljudi.

U zadnja 24 sata u New Yorku su umrle 562 osobe, što je do sada najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu. Broj umrlih u toj saveznoj državi time je porastao na 2935.

Pročitajte više