Gradovi, općine i županije lani se zadužile za 305 milijuna kuna

JEDINICE lokalne i područne samouprave prošle su se godine ukupno zadužile za oko 305 milijuna kuna, od čega su iskoristile 230 milijuna kuna, a Vlada im je za 2006. do sada odobrila zaduženje od 60,5 milijuna kuna, stoji u Vladinu odgovoru na zastupničko pitanje SDP-ovca Zvonimira Mršića.

Po Zakonu o izvršenju državnog proračuna za 2005. općine, gradovi i županije mogle su se zadužiti isključivo uz suglasnost Vlade, i to ako su godinu ranije ostvarile prihode veće od rashoda.

Vlada je pak mogla odobriti zaduživanje do najviše dva posto ukupno ostvarenih prihoda svih jedinica lokalne i područne samouprave u 2004.

Izuzetak su jedinice lokalne samouprave na područjima od posebne državne skrbi, kojima visina zaduženja nije ograničena.

U evidenciji koju je Vlada dostavila Saboru stoji da je 21 jedinici lokalne samouprave i trima županijama izvan područja posebne državne skrbi odobreno zaduženje od oko 285,6 milijuna kuna, od čega je iskorišteno oko 222 milijuna.

Najviše, za oko 94,8 milijuna kuna, zadužio se Grad Zagreb, a zaduženje je iskorišteno za kapitalne projekte - denivelaciju cesta, Jankomirski most, Muzej suvremene umjetnosti, škole i vrtiće.

Slijedi ga Karlovačka županija s oko 19 milijuna kuna zaduženja za modernizaciju i izgradnju cesta, te Poreč, koji je 21,25 milijuna kuna uložio u komunalnu infrastrukturu i rekonstrukciju povjesne gradske jezgre.

Na područjima od posebne državne skrbi zaduživanje je odobreno za pet jedinica lokalne samouprave, koje su ukupno 14,83 milijuna kuna kredita namijenile izgradnji komunalne infrastrukture i škola.

Općinama Marija Gorica i Kalinovac odobreno je 4,3 milijuna kuna kredita iz Fonda za poravnanje, a potrošit će se za asfaltiranje cesta, pročišćavanje voda i kanalizaciju.

Pročitajte više