Gradska skupština u prvom dijelu sjednice nije donijela zaključak oko slučaja Ferenčak

ZAGREBAČKA Gradska skupština u prvom dijelu zasjedanja još uvijek nije glasovala o zaključku kojim bi se Gradsko poglavarstvo zadužilo da poduzme mjere radi zaštite interesa Grada Zagreba u vezi s dodjelom zemljišta Hrvatskom nanbudo institutu.

Gradsko poglavarstvo još nije zauzelo stajalište o tome je li Ferenčak krivac ili žrtva, rekao je Zdravko Tomac, koji je u ime Kluba gradskih zastupnika Hrvatskih socijaldemokrata i HIP-a predložio taj zaključak.

U raspravi je Miroslav Rožić (HSP) rekao kako šteta nije nastala kad je Grad Zagreb prodao zemljište Hrvatskom nanbudo institutu po povoljnoj cijeni, nego kad je ta zemlja prodana po deseterostruko većoj cijeni na uštrb invalida. "Tu je riječ o običnoj prijevari zlouporabom službenoga položaja", dodao je. Zahtjevu da Gradsko poglavarstvo utvrdi i utuži visinu štete pridružili su se i svi oporbeni zastupnici, a izvješće od Gradskog poglavarstva zatražio je i potpredsjednik skupštine Vladimir Velnić (SDP).

Tomislav Jelić (Hrvatski blok) dodao je, da Gradsko poglavarstvo šuti o tom slučaju, jer su ondje, kako je rekao, međusobno ucijenjeni. "Na vidjelo bi izašle druge stvari, poput kupnje Badelova zemljišta po višestruko većoj cijeni od početne", dodao je Jelić, i ocijenio da će, ako ga bude do sljedeće skupštinske sjednice, izvješće Gradskog poglavarstva biti mlako i u dvije-tri rečenice.

Govoreći u ime Gradskog poglavarstva, budući da na sjednici nije bilo zagrebačke gradonačelnice, dogradonačelnik Stipe Tojčić je ponovio, da je Gradsko poglavarstvo sve dokumente o tom slučaju poslalo Državnom odvjetništu, koje će sugerirati postoji li šteta za Grad Zagreb i može li se nadoknaditi. Pritom je dodao, da u Ugovoru nigdje ne stoji što ako Hrvatski nanbudo institut ne sagradi Centar za invalida kako je bilo planirano. Nezavisni zastupnik Ivan Valek pritom je upitao i kako je moguće da zemljište društvene namjene prijeđe u poslovnu zonu.

Sjednica će biti nastavljena nakon stanke za objed, a danas moraju odlučiti i o dopuni Odluke o visini spomeničke rente.


Pročitajte više