GRANIĆ OTVORIO OBNOVLJENI MOST I KNJIŽNICU U KOSTAJNICI KOD KONJICA

Potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić otvorio je u nedjelju u Kostajnici kod Konjica obnovljeni most i knjižnicu posvećene članovima hrvatske obitelji Anđelić, ubijenim na Badnjak prošle godine.

Hrvatska Vlada je za ta dva projekta, kao i obnovu mjesne crkve u mjestu Kostajnici, iz ovogodišnje predviđene pomoći Hrvatima BiH od 25 milijuna kuna izdvojila više od pola milijuna kuna.

Granić je nazočio svetoj misi u Kostajnici koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, te kratko razgovarao s Anđelićima u njihovoj obiteljskoj kući u kojoj se dogodio zločin kada je Muamer Topalović ubio Anđelka i njegove dvije kćeri Zoru i Maricu Anđelić.

"Želimo uputiti poruku preko obnove mosta koji treba biti mjesto spajanja, a knjižnica mjesto susreta a ne mržnje", rekao je nakon prigodne svečanosti Granić.

On je istaknuo kako će hrvatska Vlada i nadalje potpomagati projekte pomoći hrvatskim povratnicima, kulturnim, znanstvenim i obrazovnim institucijama Hrvata u BiH.

Komentirajući zabrinutost koju, uz ostale, ističu bosanskohercegovački biskupi, te sam kardinal Puljić za vrijeme propovijedi u Kostajnici, o pokušajima dokidanja hrvatskog jezika putem obrazovne reforme, Granić je rekao kako će se i hrvatska Vlada očitovati ukoliko to bude tako.

"Svaki takav pokušaj unaprijed je osuđen na neuspjeh. Nitko hrvatskom narodu u BiH ne može oduzeti njegov jezik i pravo da se obrazuje na hrvatskom jeziku", rekao je Granić.

Dodao je kako je hrvatski jezik i ustavom određen kao jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini.

Granić je potvrdio kako je od Sveučilišta iz Mostara, jedinoj visokoškolskoj ustanovi na kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku, dobio prijedlog da ga hrvatska Vlada trajno financira. Potpredsjednik Vlade rekao je da će o tome raspravljati Vlada, dodajući da je 'dugoročno nemoguće zamisliti opstanak Hrvata u BiH bez visokoškolskog obrazovanja'.

Pročitajte više