Granić: Vlada u saborsku proceduru upućuje prijedlog izmjena ZOR-a

VLADA će na sutrašnjoj sjednici prihvatiti prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) i uputiti ga u saborsku proceduru, ali s jasnim naznakama koja pitanja nisu usuglašena sa sindikatima, izjavio je večeras potpredsjednik Vlade i predsjednik Gospodarskosocijalnog vijeća Goran Granić.

´Naši prijedlozi daju dosta prostora da u tjednima koji dolaze, dođemo do rješenja koji će biti u interesu svih socijalnih partnera´, rekao je Granić novinarima nakon sjednice GSV-a, na kojoj je bio i premijer Ivica Račan.

Sva sporna pitanja sadržana u Zakonu o radu nastojat će se do drugoga saborskog čitanja usuglasiti sa sindikalnim središnjicama, a u raspravu sa sindikatima aktivno će se uključiti i premijer Ivica Račan.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca večeras nisu razgovarli o mogućim rješenjima, niti je održana rasprava o ZOR-u, nego su izneseni konkretni problemi, rekao je Granić.

Dodao je da će uz izmjene Zakona o radu Vlada raditi i na drugim rješenjima kojima bi se kompenzirali mogući negativni učinci primjene toga zakona.

Sindikati se posebice protive dijelu izmjena koji se odnose na smanjivanje otpremnina, skraćivanje otkaznih rokova, povećanje broja radnika s 10 na 20 kod malih poslodavaca koji mogu lakše dobiti otkaz i izjednačavanje ugovora o radu na određeno i neodređeno vrijeme. Sindikalne središnjice i dalje zahtijevaju da se ta sporna pitanja nakon naknadnog usuglašavanja socijalnih partnera upute u saborsku proceduru u obliku amandmana.

´Očekujem sutrašnju odluku Vlade, a sindikati i dalje ostaju pri svojim stajalištima´, rekao je zamjenik predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ivan Tomac.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Željko Ivančević rekao je da je izmjenama Zakona postignuto kompromisno rješenje i da bi reformu radnoga zakonodavstva trebalo ubrzano primijeniti, kako bi se osigurali uvjeti za razvoj gospodarstva.

Nakon sjednice GSV-a, kako je bilo i najavljeno večeras će sastanak održati i čelnici vladajuće koalicije.

Pročitajte više