Grbin: Račan i Milanović nikad ne bi govorili kao Bernardić, vrijeme je da ode

Foto: Hina/Pixsell/Tomislav Miletić

SDP-OV saborski zastupnik Peđa Grbin u Dnevniku Nove TV progovorio je o svađi koja ovih dana potresa stranku.

Na sastanku Kluba zastupnika on sam je predsjedniku stranke Davoru Bernardiću rekao da laže, nakon što je Bernardić ustvrdio da ne zna da je Grbin dao ostavku u Odboru za Ustav Hrvatskog sabora.

"Ostavku sam podnio u petak, čekao sam jučerašnju sjednicu Kluba kako bih vidio u kojem smjeru će se to razvijati. Ako razgovor sa mnom i obavijest koju je dobio od predsjednika Kluba, Bernardiću nisu saznanja, onda ne znam što je", kaže Grbin.

Povod za ostavku

Osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor i imenovanje istražnih sudaca Grbinu su, kako sam kaže, bili povod za ostavku. Ipak, kao i u svemu, i u ovom koraku se kriju dublji razlozi.

"Glavni razlog za moju ostavku je činjenica da mi kontinuirano vrludamo u svojim stavovima i da ne možemo donijeti konkretnu odluku koju ćemo nakon toga provoditi idućih nekoliko dana", rekao je Grbin.

Račanovo i Milanovićevo doba

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, jučer je na Klubu zastupnika poručio kako svi oni koji se ne osjećaju dobro trebaju otići jer ima mnogo ljudi koji bi došli na njihovo mjesto.

"Imao sam privilegiju raditi s Ivicom Račanom i sa Zoranom Milanovićem i njih dvojica si nikada ne bi dopustili takve riječi. SDP je stranka koja uključuje, a ne stranka koja isključuje. To što je predsjednik stranke jučer rekao je potpuno neprimjereno i osjetio sam se duboko pogođen tim riječima. Po mojem sudu Bernardić jučer nije dobio potporu Kluba za svoje stavove", kaže Grbin.


Što se tiče Bernarićevog upravljanja strankom, Grbin smatra da je ono - loše.

"Prije svega u kontaktu je s Ostojićem i Komadinom. Svi drugi u Predsjedništvu i Klubu zastupnika osjećaju se isključeno", kaže Grbin.

Odlazak Davora Bernardića

Zbog toga Grbin kaže kako bi se izvještajna konvencija, koja očekuje SDP do kraja godine, mogla pretvoriti u izbornu.

"Konvencija može opozvati bilo kojeg člana Predsjedništva, uključujući i predsjednika. Bojim se da ćemo morati doći do toga ako se neke stvari brzo ne poprave, odnosno ne promijene, ako se neke stvari ne dogode, da na konvenciji stranke raspravljamo o povjerenju izabranog vodstva SDP-a", kaže.

Posljedice

Za svoje riječi, kaže - sam će odgovorati. Čak i ako to znači izbacivanje iz stranke.

"Ja sam mogao birati između dvije opcije. Jedna je da zabijem glavu u pijesak i pravim se da se u SDP-u ništa događa i gledam brod kako tone. Druga opcija je bila reagirati, ukazati na probleme i reći da je došlo vrijeme da te probleme počnemo rješavati. Izabrao sam ovo drugo, bez obzira na to koje će to posljedice imati za mene", rekao je Grbin.

Što se tiče mogućih prijevremenih parlamentarnih izbora koje bi SDP dočekao s Bernardićem na čelu, Grbin smatra da se njegova stranka ne bi dobro provela. Na pitanje misli li da bi ovakav SDP mogao pobijediti Andreja Plenkovića na izborima, odgovorio je:

"Danas ne, a kada će biti idući parlamentarni izbori teško mi je odgovoriti, ali bojim se da to nije izgledan scenarij."

Potvrda

Peđa Grbin Indexu je potvrdio samo da od svojih riječi nema što ni oduzeti ni dodati. U daljnja objašnjavanja nije ulazio.

 

Pročitajte više