Grčka razmatra može li se podmetanje požara smatrati kao teroristički čin

NASTAVLJA se katastrofalna situacija sa požarima u Grčkoj. Neki mediji navode brojku od 60 mrtvih, a broj poginulih u požarima povećava se iz dana u dan.

Izvanredno stanje proglašeno je u subotu na području cijele zemlje, a Francuska, Njemačka, Srbija, Italija, SAD i Rusija u Grčku šalju pomoć u ljudstvu i opremi, piše današnji Wall Street Journal.

Zbog izvanrednog je stanja i hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova (MVPEI) uputilo priopćenje u kojem moli građane da ne putuju u Grčku ako ne moraju, a to se osobito odnosi na maturalna putovanja, od kojih su mnoga otkazana tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana.

Grčki je tužitelj Dimitris Papangelopoulos, inače zadužen za terorizam i organizirani zločin, danas naredio istragu kako bi se utvrdilo može li se podmetanje požara, u kojima su do sada poginule 63 osobe, smatrati kao teroristički čin.

Od subote sedam osoba uhićeno zbog požara

Od subote je u Grčkoj za podmetanje požara optuženo sedam osoba, a od početka lipnja, kada su se u Grčkoj pojavili prvi požari, ranije je optuženo 26 ljudi.

Ma Peloponezu i Eubeji uhićeno je sveukupno 12 osoba, od 33 optužbe za podmetanje požara, u 15 slučajeva radi se o namjerno izazvanim požarima, a u 18 slučajeva požar je buknuo zbog nemara.

Vatra se opasno približila i drevnoj Olimpiji, rodnom mjestu olimpijskih igara. Olimpija je bila drevno grčko svetište gdje su se od 774. godine pr.n.e. svake četiri godine održavale Olimpijske igre, po uzoru na koje se održavaju suvremene olimpijade. U Olimpiji se nalazio i hram s velikim kipom Zeusa koji se smatrao jednim od Sedam čuda antičkog svijeta. Olimpijske igre je godine 394. kao pogansku svetkovinu zabranio rimski car Teodozije, ali se od 20. stoljeća u Olimpiji pred početak svake Olimpijade pali olimpijski plamen.

Grčka plaća cijenu nepripremljenosti za izvanredna stanja, te prometnoj nepovezanosti šuma na planinskim područjima, što uvelike otežava posao gasiteljima. Po nekim procjenama Grčka posjeduje svega jedan posto minimalnog broja hidranata na cjelokupnom teritoriju. Turobnu grčku stvarnost možda najbolje oslikava slika molitve svećenika iz samostana u blizini Atene, koji pred plamenim jezicima koji gutaju prekrasnu borovu šumu, u tišini mole, držeći svete predmete koje su iznijeli iz samostana bježeći pred vatrom.

Vlasti ponudile milijun eura za informacije o piromanima

Vlasti su evakuirale stanovnike okolnih naselja, a arheološko nalazište i vrijedne spomenike kulture pokušavaju obraniti vatrogasci kojima pomažu avioni i helikopteri za gašenje požara.

Grčke vlasti ponudile su nagradu od milijun eura za informacije o piromanima koji su namjerno podmetali požare, pišu grčki mediji.

"Odredili smo nagradu od najmanje 100 tisuća do maksimalnih milijun eura, za svaku informaciju o paležu i namjernom podmetanju požara, ovisno o veličini opožarenog područja, te nanesenoj šteti", priopćile su grčke vlasti, a prenio BBC.

Ma.N.
Foto: AFP

Pročitajte više